С тържествено честване на 100-годишнината на големия български режисьор Въло

...
С тържествено честване на 100-годишнината на големия български режисьор Въло
Коментари Харесай

100-годишнината от рождението на Въло Радев

С тържествено честване на 100-годишнината на огромния български режисьор Въло Радев в столичното Филмотечно кино „ Одеон ” стартира месецът на българското кино.

  Въло Радев (1923 г.- 2001 г.) остави в златния фонд на нашата кинематография филми като „ Осъдени души ”, „ Крадецът на праскови ”, „ Цар и военачалник ”, „ Адаптация ”,  „ Най-дългата нощ ”, „ Черните ангели ”, а в „ Тютюн ” (реж. Никола Корабов) е оператор. В предишното творбите му събират в киносалоните милиони фенове, а MoMA – Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, съхранява измежду своите експонати шедьовъра „ Крадецът на праскови ” с присъединяване на Невена Коканова.

  Публиката в кино „ Одеон ” тази вечер ще си напомни филмовата версия на „ Адаптация ” в наличието на актьорите Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и на композитора Митко Щерев и Васил Найденов – реализатор на едноименната ария. В идващите дни „ Одеон ” е присъединило в програмата си и прожекции на „ Крадецът на праскови ”, „ Най-дългата нощ ” и „ Цар и военачалник ”.

  С определени филми на Въло Радев в юбилея се включва и Българска национална телевизия – тя излъчи „ Осъдени души ”, а ще последват и още заглавия.

  Кулминацията на месеца на българското киното ще бъде в петък, 13 януари, когато обичайно честваме Деня на българското кино. В няколко кина в София, Пловдив, Бургас и Варна ще бъде показана селекция от късометражни, анимационни и документални филми, отличени на националните ни кинофестивали. Предстои техните заглавия да бъдат оповестени.

  В рамките на месеца ще можем да забележим и министър председателите на филмите „ Майка ” на режисьорката Зорница София Попганчева (в разпространяване от 13 януари), „ Януари ” – свободен прочит на Андрей Паунов по пиесата на Радичков (от 20 януари) и българо-испанския „ Васил ” (от 27.01.) с присъединяване на Иван Бърнев, продуциран от Мина Милева и Весела Казакова.

  На 3 февруари следва премиерата на „ Шекспир като улично куче ” на режисьора Валери Йорданов, филмът, получил шест награди от последния фестивал „ Златна роза ”. Така в четири следващи седмици (а и след това) феновете ще могат да избират новите си обичани български филми.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР