С тържествена заря - така на 2 декември 2021 година

...
С тържествена заря - така на 2 декември 2021 година
Коментари Харесай

Какво си пожела Меркел за сбогом


С тържествена заря - по този начин на 2 декември 2021 година ще бъде изпратена федералната канцлерка Ангела Меркел. В продължение на 16 години тя ръководеше немското държавно управление. А и към момента служебно го управлява, защото новият кабинет не е встъпил в служба. Тази най-престижна военна гала на страната протича по точно направен сюжет и включва бойци в парадна униформа, военни подразделения, факли и други тържествени детайли.

Желанията на Ангела Меркел

Човекът, в чиято чест се организира церемонията, има на стремежи, които се извършват от музикалните ансамбли на Бундесвера. Това, което си пожела Ангела Меркел, провокира усмивки по лицата на много германци. Редом с една църковна ария, дългогодишната лидерка на страната си изиска песента на Хилдегард Кнеф " Искам дъжд от червени рози ". В първия куплет на тази ария се споделя:

" На 16 години се врекох:
Всичко желая, всичко или нищо. "



Ангела Меркел, която в продължение навръх 16 години беше най-могъщата жена в Германия, първата жена отпред на държавното управление и политик, който завоюва самопризнание и почитание по целия свят, в този момент си пожела тъкмо тази ария, в чийто край се споделя почти:

" Не се помирявам,
Искам да надвивам,
Всичко желая, всичко или нищо.
Искам дъжд от рози червени,
Искам чудеса невидени,
Далеч от остарялото, начало ново.
Задръжте си дребнавите фантазии,
Аз желая, желая, желая. "

Ангела Меркел излиза в пенсия. Но тя се пенсионира единствено като политик. Защото в случай че се придържаме към строфите от песента - 67-годишната Меркел въобще не се отхвърля от живота, от желанията и фантазиите си. И в случай че в действителност ѝ припишем думите от песента, ще забележим дългогодишната канцлерка в нова светлина.

И втората ария, пожелана от Ангела Меркел, носи значимо обръщение. Става дума за един шлагер на Нина Хаген от времето на Германска демократична република: " Ти забрáви цветната лента ". Още до момента в който живееше в Източна Германия, Нина Хаген беше поп-звезда, която прекрачваше границите, а откакто се изнесе на Запад, тя се трансформира в същинска пънк-икона.

Ангела Меркел е родом от Германска демократична република и в ранната си младост е била придружена от песента на Нина Хаген, която излезе през 1974. Мнозина настояват, че и до през днешния ден всеки втори източногерманец знае наизуст текста на тази ария, от която изключително усещане прави следният стих: " Че хубаво бе тук, ха-ха, и кой ли ще повярва на това? ". Дали пък Ангела Меркел не ни показва тънкото си възприятие за комизъм с този " носталгичен " откъс за Германска демократична република?

Любопитно е, че преди 30 години, когато беше министърка по въпросите на дамите и младежта, Меркел се срещна с Нина Хаген в едно телевизионно шоу. В полемиката за наркозависимостите, пънкарката по едно време напряко ѝ наскочи: " Писнало ми е от Вашите неистини и от лицемерието Ви! ". Е, Меркел в това време несъмнено ѝ е дала прошка.

Откъде потегля традицията със зарята

По традиция привилегията да бъдат изпращани с тази тържествена заря имат канцлерите, президентите и министрите на защитата. Корените на тази традиция се крият в далечния 16 век, когато зарята е изпълнявала функционалността на днешната " вечерна инспекция " при военните. През идващите епохи тя последователно се трансформира в днешната тържествена военна гала, която всички германци са виждали по малкия екран, само че не всички харесват. Критики имаше, да вземем за пример, против тържествената заря за завърналите се от Афганистан елементи на Бундесвера. Тогава факелното шествие и отблясъците на факлите върху стотиците стоманени шлемове пред Райхстага разсъниха и мемоари за ритуалите на националсоциалистите, настояват критиците. Е, атмосферата постоянно се поразведрява от музикалните стремежи на изпращаните - стремежи, които през годините са предизвиквали както учудване, по този начин и смях.

Какво са си пожелавали другите немски политици

Така да вземем за пример някогашният министър на защитата Томас де Мезиер си беше поискал ария, която няма нищо общо с военното дело: " Life Is Life ". А някогашният президент Кристиан Вулф, който се отдръпна предварително поради един скандал, беше изпратен от публиката с писъка на вувузели, до момента в който оркестърът на Бундесвера философски изпълняваше " Somewhere Over The Rainbow ". Заради плагиатство предварително напусна поста си и военният министър Карл Теодор цу Гутенберг, който пък много поизпоти музикантите със своето рок-желание: " Smoke On The Water ". За оркестър без барабанист това си е същинско предизвикателство. А тогавашният канцлер Герхард Шрьодер си изкара много насмешки с изцяло предвидимото си предпочитание: изтъркания шлагер на Франк Синатра " My Way ". Любимото музикално парче на немските политици, които слизат от сцената, се оказва Европейският химн - " Одата на насладата " от Бетовен. Това музикално предпочитание към този момент е изпълнявано цели три пъти, в това число и в чест на някогашната министърка на защитата Урсула фон дер Лайен, която в този момент е председателка на Еврокомисията.

Автор: Зилке Вюнш

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР