С тържествена церемония в Бургас бе открита първата Професионална гимназия

...
С тържествена церемония в Бургас бе открита първата Професионална гимназия
Коментари Харесай

Откриха първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас

С тържествена гала в Бургас бе открита първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения. Димитрина Тодорова, шеф на гимназията, приветства гостите и разкри повече за оборудването и опциите на новаторското учебно заведение.

Лабораторията разполага с промишлени подготвителни роботи и личен хуманоиден робот, модел Pepper на SoftBank Robotics. Хуманоидът е висок 120 см, тежи 28 кг и може да бъде програмиран да приказва на 15 разнообразни езика, в това число и на български. Това е първият робот, който разпознава човешки страсти и приспособява държанието си по отношение на индивида. Той приказва, слуша, жестикулира, движи ръцете и тялото си. Взаимодействието му е интуитивно посредством вградения в него изкуствен интелект. Хуманоидът е обвързван с разнообразни облачни услуги, бази от данни и обекти с Bluetooth, Ethernet и Wi-Fi, посредством които може да даде информация в действително време.



Промишлените подготвителни роботи, с които ще могат да се срещнат учениците, са модел Dobot Robot – най-хубавата технология за образование на гимназисти в света за 2018 година Програмирането им ще се прави посредством композиция от два съществени програмни езика - Python и JavaScript, с който децата ще стартират образованието си по роботика.

Във всяка класна стая ще се работи с екрани с тъч скрийн с две операционни среди - Android и Windows. Учениците ще се образоват с цифрови учебници и цифрова платформа, създадена от най-хубавите софтуерни компании в света - Microsoft и Гугъл - съчетана с безвредна виртуална среда за образование на всеки възпитаник с самостоятелен достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се учи задълбочено и британски език.

В образователните стратегии ще бъде заложено учениците да придобият характерни познания и умения в областите хардуерен дизайн, облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност, чрез в допълнение заложени часове в образователния проект. Обучението ще бъде фокусирано върху практиката с работа по съответни проблеми в особено оборудвани зали. Училището ще работи в тясно съдействие с някои от водещите компании в областта на осведомителните технологии и представители на академичната общественост.

Гимназията е построена благодарение на редица компании и организации, сред които ТехноЛогика ЕАД / TechnoLogica EAD, БАИТ, Булпрос консултинг, ЕПАМ Системс България, ScaleFocus, Imperia Online JSC, Musala Soft и Българската аутсорсинг асоциация. Първите 108 възпитаници към този момент минаха за първи път прага на високотехнологичния кампус.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР