С тържествена церемония пред Мемориала на загиналите във войните за

...
С тържествена церемония пред Мемориала на загиналите във войните за
Коментари Харесай

155 години от стъпването на българския бряг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

С тържествена гала пред Мемориала на починалите във войните за избавление и национално обединяване на България в село Новград довечера беше маркирана 155-ата годишнина от прекосяването на река Дунав и стъпването на българския бряг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Сред пристигналите да отдадат респект към националните герои бе и заместител регионалният шеф на Русе Детелина Ачева. „ Преди 155 години Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните четници потвърдиха, че единствено смелите и дръзките могат да положат основите на държавността, борейки си за независимост и отстоявайки националната самостоятелност. Хора като Хаджи Димитър и Стефан Караджа формулират идеалите на обществото, съумяват да стимулират останалите и да ги обединят към себе си “, сподели в словото си Ачева. „ Миналото би трябвало да предизвика дейности, а освен пасивно да си спомняме за него. Уроците на историята би трябвало да построяват почтени персони и да пробуждат разпоредителност. Само споменът и гордостта от подвизите на предците ни през днешния ден не е задоволителен, с цел да можем сполучливо да градим бъдещето си. Необходими са и дейности от нас самите, тъй като другояче искрата на патриотизма изгасва, а нашето държание се трансформира в лъже родолюбие “, добави още заместител регионалният шеф. Тя показа още, че е уверена, че имаме волята да бъдем единни и без значение от събитията да не се предаваме и да желаеме най-хубавото за страната и народа си.

В знак на благодарност към делото на отдалите живота си за страната заместител регионалният шеф Детелина Ачева постави цветя пред Мемориала в Новград. Припомняме, че паметникът бе открит на 16 юли 2021 година, като на четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на 45 християни и мюсюлмани на възраст сред 20 и 60 години, оставили своите кости по непознати поля и паланки в името на отечеството. Паметникът увековечава подвига на 37 почтени мъже, популяризирали родината по време на Първата международна война, трима в Междусъюзническата, четирима в Балканската и един във Втората международна.

Паметникът – мемориал е по план на инж. Здравко Илиев, който безплатно е дал концепцията и плана за паметника, само че за жалост към този момент не е измежду живите. Архитект на Мемориала е Атанас Топалов и неговият екип. Средствата за създаване на паметника бяха обезпечени от Министерството на защитата, Община Ценово и от донори.

Програмата приключи с тържествена заря, като в събитието участваха и представители на Регионален клуб „ Традиция “ – Русе. Те облечени в четнически униформи, показаха разнообразни типове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, представителите на „ Традиция “ насочиха и огнен залп в памет на починалите за свободата на родината. Честването на датата включваше и концерт с най-обичаните национални песни.

Домакини на събитието бяха кметът на Кметство Новград Диана Копчева и кметът на Община Ценово доктор Петър Петров. Сред гостите бяха ръководителят на Общински съвет Ценово Георги Георгиев, кметове на прилежащи обитаеми места, представители на държавни институции, началникът на гарнизона и пълководец на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, както и офицери от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и запаса /РСОСЗР/ дружно с техния ръководител о. р. подполковник Веселин Додев.

През 1868г. образуваната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа потеглят от румънското село Петрушан край Гюргево, прекосяват Дунава край село Вардим и влизат в България в опит за повдигане на общонародно въстание. За три дни влизат в три багра с башибозуци и постоянна армия. Успяват да отхвърлен офанзивите, макар че врагът ги превъзхожда по бройка.На 9 юли, покрай село Вишовград, Търновско, биват атакувани от 4-хилядна войска. На моменти се стига до ръкопашен пердах с многочисления зложелател и броят на боеспособните четници понижава до 85 индивида. На 13 юли доближават до село Дебел дял, където оставят ранените. Останалите съумяват да доближат Стара планина, като група от 14 – 15 индивида изостава и се отделя. Последните тридесетина души, отпред с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 година стигат връх Бузлуджа, където са обградени от постоянни турски елементи в състав към 700 индивида. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в гневния пердах е погубен и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници вършат опит да пробият кордона на турските войски, само че от тях се измъкват единствено четири индивида. Войводата Стефан Караджа умира на 31 юли от раните си в пандиза.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР