С тържествен ритуал пред параклис-мавзолей Свети Георги Победоносец в Плевен

...
С тържествен ритуал пред параклис-мавзолей Свети Георги Победоносец в Плевен
Коментари Харесай

Плевенчани се преклониха пред подвига на загиналите за освобождението на града


С церемониален обред пред параклис-мавзолей " Свети Георги Победоносец " в Плевен бяха маркирани 145 години от освобождението на града. Панихида в памет на героите на Плевенската епопея отслужиха свещеници от храмовете в града. 

" Плевенската епопея реши изхода на Руско-турската освободителна за България война. Две са величавите борби в хода на войната – Плевенската и Шипченската. Без Плевен, нямаше да е допустима успеха при Шипка, а без Шипка нямаше да бъде допустима успеха край Плевен ", сподели в словото кметът на общината Георг Спартански, представен от Българска телеграфна агенция.  

" Днес е ден за реверанс, за памет, за благодарност към всички тези, които без задни мисли, без изгода, отдадоха своя живот за освобождението на българския народ. Нека да ги почитаме, дано да не разделяме техните кости, дано да се съобразим с тяхната обща задача в името на свободна България. Тук зад мен (бел.ред. параклис-мавзолей " Св. Георги Победоносец " ) костите не са подредени съгласно своята народност, тук героите почиват дружно под един общ покрив, повдигнат от нашия български благодарен народ ", добави Спартански.



Площад " Възраждане " притихна в едноминутно безмълвие в памет на починалите за освобождението на Плевен, след което бяха поднесени венци и цветя при Вечния огън. Сред пристигналите да почетат паметта на починалите за освобождението на града бяха представители на посолството на Беларус в България, народни представители, регионалният шеф Иван Петков, ръководителят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветници и стотици жители. 



Празничната стратегия продължава с концерт в Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев " с присъединяване на Плевенската филхармония и Общинския хор " Гена Димитрова " с диригент Деян Павлов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР