С тържествен ритуал и показ на техника в Стара Загора

...
С тържествен ритуал и показ на техника в Стара Загора
Коментари Харесай

Стотици старозагорцуи честваха Деня на Независимостта

С церемониален обред и показ на техника в Стара Загора означиха 110 години от оповестяване на независимостта на България.

Пред „ Паметника на починалите във войните старозагорци “ в парк „ Александър Стамболийски “ се събраха признателни жители, с цел да изразят своята благодарност пред паметта на българските държавници, работили за независимостта. В ритуала участваха почетен часовой и знаменна група от Старозагорския боен гарнизон, Общински духов оркестър и хор на НЧ „ Родина “, оповестяват от общуна Стара Загора.
 img_7003  img_7015  img_7092  img_7159  img_7177
Актьорът Ивелин Керанов напомни историята към оповестяването на независимостта на този ден преди 110 години.

„ Днес е значим ден, в който преди 110 години нашата татковина отхвърля зависимостта от османско робство “, сподели в приветствието си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя напомни думите на Фердинанд „ Ако не пожертвам, няма да съумея “ и дейностите за оповестяване на независимостта. Цяла България ликува на този ден преди 110 години, три дни по-късно Фердинанд е посрещнат в Стара Загора. „ Това е апотеоза на един дълъг интервал на въоръжение на българския дух, с цел да се приготви за опълчване на подтисничеството. Затова в този момент би трябвало да осъзнаваме силата на българския дух, да осъзнаем какво значи свободата. Днес е значимо България да бъде зачитана, да се отстояват ползите й “, сподели още Сотирова.

На ритуала участваха националният представител Радостин Танев, регионалният шеф Гергана Микова, зам. регионалният Петя Чакърова, зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, зам.-командирът на Втора механизирана бригада полк. Тодоров, общински съветници, доста жители.

Венци пред паметника бяха положени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Старозагорски боен гарнизон, регионален шеф. Представители на политически партии, публични организации, съюзи и признателни жители също поставиха цветя в символ на благодарност.

Старозагорският боен гарнизон провежда показ на техника и въоръжение. Армейската техника бе ситуирана на южната част на бул. „ Цар Симеон Велики “ от кръстовището с бул. „ Патриарх Евтимий “ до Средно учебно заведение „ Васил Левски “ за времето от 9.00 до 12.00 часа.

От 11.30 часа в парк „ Пети октомври “ стартира празничен концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР