С тържествен ритуал и отслужване на благодарствен молебен Ямбол отбеляза

...
С тържествен ритуал и отслужване на благодарствен молебен Ямбол отбеляза
Коментари Харесай

Ямбол отбеляза 144 години от Освобождението си

С церемониален обред и отслужване на признателен молебен Ямбол означи 144-та годишнина от Освобождението си от османските поробители.

Паметта на героите беше почетена с поднасяне на венци и цветя и едноминутно безмълвие пред Паметника на починалите за националното избавление против Военния клуб.

В церемонията участваха представителна военна част от Ямболския гарнизон, представители на държавната и локална власт, на културните институции и жители. Възстановчици от клубовете " Традиция " в Ямбол и Нова Загора пресъздадоха посрещането на съветските освободителни войски в града.

Прозвучаха патриотични мелодии в осъществяване на Ямболския духов оркестър и вокалната група за съветски песни " Пятница 13 ". " В днешния ден, когато Ямбол отбелязва Освобождението си от петвековното иго, е време да си спомним за саможертвата и героизма на нашите предшественици и съветските освободители, както и че свободата не ни е дадена безплатно.

Трябва да помним уроците на историята, да ги предаваме на нашите деца и внуци, а ние жителите на Ямбол да сме единни и дружно в делата си ", сподели в словото си кметът Валентин Ревански.

" Освобождението на Ямбол на 17 януари 1878 година е предхождано от погроми в града от изтеглящите се безредно османски войски, които към този момент са разрушени при боевете на Шипка и Шейново. Дните преди освобождението на града остават в историята като " петте дни на ужаса ", напомни шефът на Регионалния исторически музей доктор Стефан Бакърджиев.

" През града минава 10-хилядна турска войска, която го опожарява, мародерства и разграбва домовете на хората. Част от хората съумяват да се укрият в местността Ормана и на Зайчи връх.

Любопитен факт е, че съветските казаци съвсем съумяват да преминат през целия град и чак тогава се появяват уплашените ямболци , които са останали в града, скрити в къщите си.

Първите съветски бойци от 23-ти Донско-казашки полк, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов, са посрещнати на мястото, където в този момент е Общинският детски комплекс ", описа пред Българска телеграфна агенция доктор Бакърджиев.

По мотив Освобождението на Ямбол през днешния ден в културно-информационния център " Безистена " беше открита гостуващата галерия " Командирите на Българското опълчение " от фонда на Национален парк-музей " Шипка-Бузлуджа ".

" Експозицията показва както съветските офицери, по този начин и персоналния офицерски състав на българското опълчение . Изложбата ще остане в Ямбол доникъде на април ", сподели за шефът на Националния парк-музей доктор Чавдар Ангелов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР