С тържествен митинг-заря на 30.04., проведен на площад 20-ти април,

...
С тържествен митинг-заря на 30.04., проведен на площад 20-ти април,
Коментари Харесай

Д-р Кабаиванов: Клисура показа на България как се умира за Отечеството

С церемониален митинг-заря на 30.04., извършен на площад " 20-ти април ", стартира отбелязването на 148 години Априлска епопея в Клисура. Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов посрещна министър-председателя Димитър Главчев, който одобри почетния строй от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
 
" Клисура първа, на 15 януари 1876 година, възвърне с Панайот Волов и Георги Бенковски революционния комитет, основан от Левски. В комитета влизат клисурците Петър Павурджиев, Христо Драганов, Петър Почиков – все почтени хора!.. По това време градът е от над 800 къщи, дребен, само че преуспяващ. В деня на въстанието в града 350 зле въоръжени клисурци се изправят против 2000 души турска армия. Жертвите са над 400 – дами, деца, старци, революционери. Клисура даде свидни жертви, даде себе си цяла опожарена… Клисура сподели на България по какъв начин се люби и по какъв начин се умира за Отечеството! ", сподели на митинга доктор Кабаиванов. Тържествено слово за паметните дни от април 1876-та години произнесе министър председателят Главчев.
 
 Премиерът Главчев в Клисура Премиерът Главчев в Клисура Източник: Пресцентър на Министерски съвет
" Отбелязваме 148 години от експлоадирането на Априлското въстание и отдаваме респект пред паметта на тези български герои, които въстават против поробителя и водят кървави сражения в името на нашата независимост. За мен е изключителна чест да бъда довечера в Клисура, с потомците на славни патриоти, тъй като - уверен съм,  всеки дом и всяко семейство тук ревниво пази в родовата си памет парченце от героизма на собствен предтеча, взел участие в Априлската епопея, парченце, която се предава и пребъдва към този момент близо век и половина в сърцата на потомците им… Клисура е достолепие, блян и възторг, непоклатима решителност против потисничеството, против безправието! Поклон пред подвига на нашите предшественици. Нека помним завета им, че нашата независимост от нас зависи! ", акцентира в словото си министър-председателят.
 
 Заря в Клисура Заря в Клисура Източник: Община Карлово
В чест на клисурци, паднали жертва в Априлското въстание, заря озари небето над града на Боримечката. На митинга участваха ръководителят на Общински съвет Карлово - Доньо Тодоров, заместник-кметовете на общината, регионалният шеф на Пловдивска област доктор инж. Илия Зюмбилев, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден военачалник Маргарит Михайлов, общински съветници, кметове на обитаеми места. С музикална стратегия на сопотската школа " Алмадин " и лиричен рецитал на артиста Ивелин Керанов стартира празничният  1 май. Акцент в програмата е историческата възстановка на събитията от април 1876 година в Града на Боримечката с присъединяване на над 120 членове на Национално сдружение " Традиция " и локални самодейци.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР