С тържествен концерт под мотото Пловдив – звезди от музика“

...
С тържествен концерт под мотото Пловдив – звезди от музика“
Коментари Харесай

С тържествен концерт Музикалното училище в Пловдив отбелязва 100 години от рождението на своя патрон

С церемониален концерт под мотото „ Пловдив – звезди от музика “ Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков “ в града на тепетата ще означи 100 години от рождението на един от най-значимите български диригенти на ХХ век – Добрин Петков, патрон на влиятелното образователно заведение. Концертът ще се организира от 20 ч. в Античния спектакъл с вход свободен и ще показа събирателен симфоничен оркестър от възпитаници и музиканти, приключили НУМТИ. Откривайки Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2023, диригенти и солисти на концерта ще бъдат също ученици на школото, които се радват на интернационална кариера и самопризнание.

Създаденото през 1945 година учебно заведение носи името на огромния диригент Добрин Петков от 1995 година През годините се утвърждава като водеща просветителна институция, която освен дава качествено обучение, само че и провежда и организира редица влиятелни събития и състезания, като Конкурса за млади реализатори на оркестрови принадлежности „ Добрин Петков “, Клавирния конкурс „ Шуман – Брамс “, Конкурса за ударни принадлежности „ Пендим “ и Конкурса за млади китаристи „ Валентин Вълчев “.

На концерта „ Пловдив – звезди от музика “ в символ на респект към живота и творчеството на Добрин Петков сборният симфоничен оркестър на НУМТИ ще извърши Увертюра към операта „ Силата на ориста “ на Джузепе Верди, Песен от „ Българска сюита “ на Панчо Владигеров, Фарандола от сюита „ Арлезианката “ на Жорж Бизе, Рапсодия „ Циганка “ на Морис Равел и Концерт за пиано и оркестър № 5 на Лудвиг ван Бетовен.

Солисти на тържествения концерт ще бъдат Емма Тахмизян (САЩ) – пиано, и Мони Симеонов (САЩ) – цигулка, двама виртуозни реализатори с интернационална известност, приключили НУМТИ. На диригентския пулт ще се изявят Найден Тодоров и Константин Добройков, също ученици на учебното заведение, което с горделивост носи името на Добрин Петков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР