С тържествен концерт и конференция в София ще бъдат отбелязани

...
С тържествен концерт и конференция в София ще бъдат отбелязани
Коментари Харесай

България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО

С церемониален концерт и конференция в София ще бъдат маркирани през днешния ден 20 години България в НАТО, заяви държавната пресслужба, представена от Българска телеграфна агенция.

В годината, в която означаваме 75 години от основаването на Организацията на Северноатлантическия контракт - НАТО, България празнува 20 години от присъединението си към най-успешния политически и боен съюз в света. Като семейство на споделени полезности, през днешния ден НАТО подсигурява мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард  жители, показват от Министерския съвет (МС).

Днес се навършват 20 години от връчването (2004 г.) във Вашингтон, Съединени американски щати, от министър-председателя Симеон Сакскобургготски на ратификационния документ за присъединение на България към НАТО, на държавния секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл, който го приема от името на Съединени американски щати - страната депозитар на контракта. Договорът е утвърден от Народното събрание на 18 март 2004 година и същия ден е оповестен в " Държавен вестник ", демонстрира информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция.

На 29 март 2004 година България, дружно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения публично се причислява към алианса.

Под егидата на държавното управление през днешния ден Дипломатическият институт към министъра на външните работи, взаимно с Информационния център на Министерство на защитата, Атлантическия клуб в България и Софийския конгрес за сигурност провеждат в Централния боен клуб национална конференция на тематика „ 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно “. Форумът е от 9:30 до 17:00 ч. под егидата на българското държавно управление.
Отбелязването на годишнината ще продължи с церемониален концерт „ 20 години България в НАТО “, проведен от МО и Министерство на външните работи, който ще се състои от 18.00 ч. на пл. „ Княз Александър I “. В него ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и реализатори от Представителния отбор на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със взаимно осъществяване на химна на България и химна на НАТО.
Гражданите, които желаят да следят концерта, ще бъдат допускани през пунктове за инспекция, ситуирани на  ул. „ Княз Александър I “ до Българската национална банка; на бул. „ Цар Освободител “ сред Българска народна банка и административната постройка на Народното събрание и на ул. „ Дякон Игнатий “ до Българската банка за развиване, осведомиха от Министерството на защитата.

В утвърдената от Министерския съвет " Национална стратегия с начинания за отбелязване през 2024 година на 20-ата годишнина от присъединението на Република България към НАТО " са планувани огромен брой и разнородни събития - конференции, изложения, дни на отворени порти, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия " Георги Стойков Раковски " провежда интернационалната конференция " 20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България. ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР