С тъпани и песни десетки калоферци, хванати на хоро, нагазиха

...
С тъпани и песни десетки калоферци, хванати на хоро, нагазиха
Коментари Харесай

Деца поведоха леденото хоро в Калофер

С тъпани и песни десетки калоферци, хванати на хоро, нагазиха във водите на река, които бяха с температура към 0 градуса по Целзий. След като беше избавен, кръстът беше съобщи на 11-годишния Драгомир от Калофер, оповестява Нова телевизия.

Участниците се бяха подготвили още от вечерта. Мъжете се събраха в дома на собствен съгражданин, където цяло нощ пяха песни, свириха с тъпани и гайди, играха хора. След като мина ритуалът на калоферци във водите влязоха и няколко групи от посетители, които също извиха хоро.

За пръв път хорото се води от деца. Това става по самодейност на локалната детска градина. В предходните години в Тунджа влизаха единствено мъжете и откакто вадеха кръста го предаваха на най-малкия участник.

И тази година атрактивното събитие притегли над 6000 туристи и локални поданици, които бяха изпълнили улиците в региона на реката. За пръв път участваха публично и представители на ЮНЕСКО, които са натоварени с задачата да преценяват дали хорото да не бъде включено в листата със международно културно завещание.

Мъжкото хоро в Калофер е само по рода си и се играе единствено в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат единствено мъже, които цяла нощ преди този момент са загрявали с алено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не единствено калоферци, само че и във всички краища на България, хората споделят, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него простуда не го лови. А в случай че във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Според легендата Калофер е учреден през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер челник, "владеели " тази част на Стара планина и непрекъснато нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се оправи с Калифер челник и хората му, принудила султана да позволи на хайдутите да се заселят по тези земи при изискване, че престанат да атакуват керваните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР