С танцовия спектакъл Ромео и Жулиета“ на балет Арабеск“ ще

...
С танцовия спектакъл Ромео и Жулиета“ на балет Арабеск“ ще
Коментари Харесай

Оперния фестивал „Сцена на вековете“ в Търново стартира с балета „Ромео и Жулиета“

С танцовия театър „ Ромео и Жулиета “ на балет „ Арабеск “ ще бъде публично открит открит III Летен сезон на българските оперни театри „ Сцена на вековете “ на крепостта Царевец във Велико Търново. Трупата се завръща на фестивалната сцена в болярския град след 8-годишно неявяване на 7 юли в 21 часа.

Трагичната история за ориста на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее с музиката на Сергей Прокофиев. Авторският екип на балет „ Арабеск “, отпред с хореoграфа Боряна Сечанова, основава един съвременен прочит на творбата, преоткривайки Шекспировите показа за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на индивида в мирозданието.

Ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите актьори на балет „ Арабеск “ – Виктория Петрова и Филип Миланов, в облиците на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския план на хореографа са в дъното на трагичната развръзка. Сценограф на спектакъла е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова – Богданова.  romeo_juliette_guergana_damianova_77_web

Още 7 спектакъла на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат показани на главната сцена на фестивала „ Сцена на вековете “ на крепостта Царевец. Това са оперите „ Мадам Бътерфлай “ (14 юли), „ Луд Гидия “ (3 август), „ Джоконда “ (11 август) и Аида “ (18 август) и мюзикълите „ Зоро “ (21 юли), „ Криворазбрана цивилизация “ (27 юли) и „ Човекът от Ла Манча “ (5 септември).

След всяко зрелище като подарък за феновете ще бъде предавано аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов-звук и светлина”.

Фестивалът има и съпътстващи събития в Летния спектакъл на Велико Търново, където ще са концертите „ Класика§ Джаз с Хилда Казасян “ (6 юли), „ Опасен сексапил “ (17 юли) и „ Обичайните обвинени “ (24 август).

„ Сцена на вековете “ 2018 се организира под патронажа на министъра на културата господин Боил Банов. Домакин на влиятелното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа на фестивалите, фестивалите на Европа “ 2018-2019.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР