С Тabata горим повече калории от бягането Ако ви стиска,

...
С Тabata горим повече калории от бягането Ако ви стиска,
Коментари Харесай

Нови спортове изместиха бодибилдинга - станахме спартанци

С Тabata горим повече калории от бягането Ако ви стиска, пробвайте сават - кикбокс с обувки Правете спринт с парашут за по-бързи крайници Кросфит - убийствена подготовка или капан за травми

Ако желаете да моделирате плътно „ плажно тяло ”, тичайте право към фитнес залата. Ако фантазията ви е да имате извънземна физика с балонени бицепси, изберете бодибилдинга. Така най-малко се смяташе до момента.

Днес обаче на мода излизат други спортове. Тяхната философия е по-близо до чистата хармония и хармонията на ренесансовия спортист - бегач, вдигач и гимнастик в едно. Затова младите пловдивчани все по-често влизат в спортните зали, с цел да научат какво е „ Tabata ” или “Hiit ”, с цел да опитат по какъв начин се тренира с ластици или да овладеят френския „ Сават ”. Колкото и екзотично да звучат новите спортове обаче, те напълно не са безобидни, предизвестяват експертите.

Ако преди 20 години културисти и бодибилдъри минаваха за cool, през днешния ден нещата са разнообразни. Големите бицепси от дълго време са в предишното, а добре напомпаните гърди и гърбове са просто демоде. Ерата на иконата на бодибилдинга Арнолд Шварценегер си отиде окончателно. Заедно с фантазиите на всички тези мъже, работещи за построяването на извънземна физика, която да ги класира в обособен биологичен тип. За задачата влизаха в приложимост големи дози тестостерон, хормон на растежа, комбинирани със стероиди и инсулин.

Сега е времето на един нов фетиш. Всичко стартира с добре скулптурираните тела на спартанците от паметния филм „ 300 ”. Преди кино лентата актьорите са подложени на убийствена подготовка от 300 повторения, която води до цялостна промяна на телата им. Благодарение на нея Джерард Бътлър натрупа солидна мускулна маса, като в това време усили издръжливостта си и изгори непотребните мазнини. И по този начин Холивуд заприказва за новата фикс идея - бруталния кросфит. „ Всъщност истинските тренировки на спартанците от „ 300 ” по-скоро са основани на функционалните високоинтензивни тренировки. Съчетани с един добър режим на хранене, те вършат чудеса с тялото ”, изясни притежателят на „ Тотал спорт ” Валентин Драгнев. В това се убеждават и пловдивчаните, които имат куража да влязат в залите на елитния клуб под тепетата. Тук възможностите им да моделират ново тяло, съвсем като това на последния Супермен - англичанина Хенри Кавил, са много огромни. Изборът е от класическия фитнес до малко по-непознатите HIIT, Tabata, Tapout XT, тренировките с ластици, TRX или Aerospinning.

Холивудските мускули на мода

Започнете с функционални тренировки, поучават специалисти. Спортните клубове под тепетата сега много експлоатират точно този спорт. „ В началото на септември имаме по 30 души в група, съвсем колкото е потенциалът на залата. А какво ли ще е през октомври, когато действително стартира сезонът ни ”, пита се Гергана Тонева, шеф в „ Тотал Спорт ”. Функционалните тренировки те приготвят за всички натоварвания, които действително ти се случват в живота - при тях се включват по едно и също време повече стави, натоварват се по едно и също време повече мускулни групи. И тъй като придвижванията са близки до тези от живота, всеки човек се стреми да е функционален, а не " напомпан ”. За разлика от работата с машини (фитнеса), тук е значим самият интензитет на упражненията - комбинацията сред аеробно и анаеробно натоварване. „ Те се извършват динамично и можеш да постигнеш разнообразни резултати според от това по какъв начин управляваш интервалите си на отмора. И това не е просто мода, а доста сериозна просвета ”, изясни шефът на „ Тотал Спорт ” Драгнев.

Проблемът е, че модерният метод на живот води до съществени промени в биомеханиката и физиологията, в анатомията и всички системи в тялото. В същото време доста треньори и системи подлагат тялото на стрес, дисфункции, вдървеност и това води до бъдещи контузии. На риск са подложени освен сухожилията и ставите. Екстремно се натоварва работата на сърцето, както и цялата кръвоносна система. „ Затова предизвестяваме: спортувайте, само че внимавайте за рисковете! Защото през днешния ден си на 25 години и ти няма нищо, само че на 45 заложената в млади години „ бомба “ ще избухне. И ти ще би трябвало да платиш сметката за безразсъдството си ”, обобщава Драгнев.

Не тренирайте на гладно

„ Хубаво е физическите интензивности да бъдат свързани с положително хранене. Абсурд е да се тренира на гладно - по този начин на хората постоянно им става неприятно в залата. В тялото има процеси, които са свързани с възприемането на храната. Формулата за нас е: би трябвало да сме доставили нужните субстанции на тялото, с цел да действа то добре. А не да го тормозим да прави избрани придвижвания и да понася натоварване ”, добавя картината Мария Петрова, инструктор в „ Тотал Спорт ”. Това не е фитнес, не можеш да ядеш малко и да тренираш доста, поддържа я различен от треньорите на клуба - Пламен Петров. „ Във високоинтензивните тренировки би трябвало да си квалифициран добре с белтъчини и въглехидрати, с цел да я изкараш до края. При нас не се отслабва, а масата се разпределя и започваш да изглеждаш хармонично. Придобиваш издължена мускулна маса.Това е разликата сред нашето трениране и тренировката във фитнеса, където изграждаш хармонично, добре изглеждащо тяло, което обаче не ти оказва помощ доста в действителния живот. ”

Дамите са по-издръжливи

„ Започнах да пристигам в „ Тотал Спорт ” от чисто естетическа позиция, поради визията. После пристигнаха и други изгоди - усъвършенствах съня си, имам въодушевление и по-добро самочувствие. Просто се стоварвам душевен и физически ”, споделя една от дамите в залата - Цветозара Ботева, която тренира tabata и hiit. Днес новите спартанци са в диапазона от 25 до 45 години. А групите напълно не са „ мъжки ”, а по-скоро смесени. Колкото до това кой от двата пола устоя повече, инструкторите на „ Тотал Спорт ” са безапелационни - това са дамите. Според тях дамата има волята и съумява да се концентрира, с цел да извърши всяка високоинтензивна подготовка.

И по този начин, с цел да сте cool, не ви трябват умопомрачителни мускули. Не си губете времето с шаблонни тренировки, наподобяващи някоя бодибилдинг стратегия от 90-те. Просто отидете до близкия клуб, който стартира модерната подготвителна философия. А тя е: заложи на волята си. По-добре да страдаш, да хвърлиш огромното си Аз в огъня, само че да оцелееш и да се промениш.

Най-важна е естетиката!

Това споделят българите. Този принцип е един от мотивите да се потим във фитнеса или залите за тренировки. И по този начин го схващат съвсем всички южни народи - италианци, испанци, гърци, турци. „ Ние, българите, не вършим изключение. За нас здравето напълно не е водещият претекст, когато се върви на фитнес, значима е визията. Всеки юноша тук ще ви каже: пристигам, с цел да съм прекрасен. Да си извърша фланелката с мускули, да нямам тлъстини, а плочки по корема. Докато скандинавците вървят да спортуват, поради здравето си - главно ”, твърди шефът на „ Тотал Спорт ” Драгнев.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР