С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера Слънчев

...
С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера Слънчев
Коментари Харесай

С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера Слънчев бряг край Ловеч

С шествие-поклонение бе отдадена респект на жертвите в концлагера " Слънчев бряг " край Ловеч. То потегли от центъра на града и стигна до каменната кариера, съобщи Българска телеграфна агенция.

Поклонението, което се провежда всяка година към този момент за 31-ви път, стартира с панихида, отслужена пред дребния параклис и паметните плочи, които припомнят за случилото се там от 1959 до 1962 година и за жертвите на режима.

Присъстваха общинското управление, политици, жители от цялата страна и близки на хората, намерили гибелта си там. Те сервираха венци и цветя.

За да възпламени свещ в памет на жертвите, бе пристигнал и 81-годишният Кольо Вутев от луковитското село Торос, оживял от зверствата на каменната кариера.

" Днес сме на това място да почетем паметта на тези, които вие не познавахте, само че аз претърпях, въпреки и малко време тук, с цел да усетя на гърба си ужаса. Виждате тази яма, която е изкопана единствено с голи ръце. Дневната норма беше 30 кубика. Тези, които не можеха да я изпълнят, 5-6 до 10-12 индивида към този момент ги нямаше сред нас. Нямам думи. Всяка секунда тук беше жива покруса. Не знаеш по кое време ще прекъсне виталният ти път. Всички, които починаха тук, никой не знаеше къде ги откарваха ", описа Вутев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР