С шест позиции се изкачи летище София в престижната Skytrax-класация

...
С шест позиции се изкачи летище София в престижната Skytrax-класация
Коментари Харесай

На летището: Орязаха мераците за по-високи заплати, но планират €50 млн. инвестиции

С шест позиции се изкачи летище София в влиятелната Skytrax-класация за най-хубаво летище за Източна Европа. Резултатът е в резултат на сполучливата реализация на проекта за промяна, ускорените вложения и въвежданите поетапно реконструкции и реорганизации.

Така столичният аеропорт удостоверява, че стартира огромно преустрояване и усъвършенстване на инфраструктурата, което да изпревари възобновяване на въздушния трафик.

Шефовете удостоверили пред министъра на превоза и известията Христо Алексиев, че още тази година се възнамерява съвсем удвояване на вложенията - над 50 млн. евро в развиването на летищния план (спрямо плануваните 28.5 млн. евро), с цел да доближат през 2025 година до над 75 млн. евро. Наред с това ще бъдат вложени средства в построяването и на съвременен фотоволтаичен парк, който ще проработи още през 2025 г, когато се чака да бъде приключена първата от общо трите етапи на строителство.

Основните финансови планове, които ще започват до края на годината, са: ремонтни действия по летателното поле на стойност съвсем 2 млн. евро; старт на замяна на системата за обслужване на багажите от юли; идно сключване на контракт с интернационална компания за строителен инженеринг, която да дава отговор за модернизацията и преустройството на Терминал 2 и строителни действия по новите паркинги на Терминал 2 с начало септември.

Съвсем скоро, през месец май ще проработи новата трапезария за чиновници – Терминал 1, а от ноември стартира строителството на различен знаков обект - флагмен-магазин на Терминал 2, през който ще минават всички пасажери.

Вече текат договарянията с летищните синдикални организации и браншовите синдикални водачи на „ Подкрепа “ и СТСБ за нов групов трудов контракт. Обсъждат се редица тематики, които ще подобрят изискванията на труд, измежду които нарастване на % на месечното заплащане и на покритието на пакета от медицински услуги. Следващата среща сред синдикатите и управление е на 29 март.

Засега договарянията с работодателя удрят на камък, научи Lupa.bg и първичното предложение за увеличение на трудовите хонорари и придобивките с 15% е отхвърлено. Концесионерът към този момент упорства на 12.5%, както и нарастване на нощния труд с 0.15 лева

Все още е в действие и настояването от страна на шефовете за понижаване на дните за спомагателен заплатен годишен отпуск, за работещите на ненормиран работен ден и при характерни условия на труд, както и броя на компенсациите при пенсиониране.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР