С със спада на безработицата, продължаващият ръст на средната работна

...
С със спада на безработицата, продължаващият ръст на средната работна
Коментари Харесай

Жозе Салойо, "БНП Париба": Българите взимат кредити, за да вдигнат стандарта си

С със спада на безработицата, продължаващият растеж на междинната работна заплата и завърналия се през последните години стопански напредък българите са склонни да използват повече и да влизат в задължения - както ипотечни, по този начин и потребителски и за артикули, купени на погашение. Тази податливост към по-голяма ползване се вижда и в последните данни на " БНП Париба Лични финанси ". (Повече от тях можете да прочетете тук.) Какви са трендовете през последните няколко години, какво разграничава потребителите в България и другите в района. Тези и още няколко въпроса разяснява за " Дневник " Жозе Салойо, шеф на " БНП Париба Пърсънъл Файненс ", С.А., клон България.

Как се промени броят и размерът на потребителските заеми през последните 5 години и какво е обяснението?

- От доста години ние сме един от водачите на пазара и имаме над 1.5 милиона клиенти. Затова и през последните 5 години наклонността на растеж в броя заявки в обичайните ни категории – потребителски заеми за финансиране на огромни планове и покупка на артикули на погашение, не се промени доста. При продукта ни кредитна карта, да вземем за пример, означаваме двуцифрени растежи.

В същото време през последните 5 години се удвои размерът на заявките за заем – от 3 500 лв. през 2014 година до 7 160 лв. в края на 2019 година В този интервал се усили и интервалът на погашение. Преди 5 години той беше към 25 месеца, а в този момент е 60 месеца.

Ръстът на сумата и на интервала на погашение демонстрират, че хората усещат убеденост във връзка с бъдещето и персоналните си финанси. Икономиката пораства всяка година, безработицата е на рекордно ниско равнище и в следствие приходите на хората порастват. Затова те са подготвени да използват повече и да осъществят значими планове като ремонт на дома, покупка на автомобил или сливане на отговорности.

В България 2/3 от бизнеса ни се генерира от портфолиото ни от профилирани потребителски заеми, което ни подрежда измежду водачите в кредитирането в страната. За съпоставяне, да вземем за пример хората в Словакия по-често аплайват за финансиране на покупки на погашение. В Румъния избират кредитни карти. Там това е сегмент, който пораства по-бързо спрямо други страни, където работим. Освен това в Румъния междинната сума на потребителските заеми се повлиява от неотдавна признатите регулации на този пазар.

Кои са главните трендове при покупките на артикули на погашение?

- В този сегмент също се следи непрекъснат растеж на междинната сума на заявките. През 2015 година хората търсеха финансиране за покупка на погашение от към 700 лв.. Сега сумата е малко над 1 000 лв., както демонстрира последното издание на класацията ни " Топ 10 на погашение ". Периодът на погашение не се трансформира значително и е към 12 месеца. Що се отнася до броя на заявките, всяка година ние финансираме покупката на стотици хиляди артикули – от смарт телефони и тв приемници до кухненско съоръжение и принадлежности.

През последните 5 години по-значително се промени търсенето на хората. Дълги години тв приемникът беше най-търсената стока, купувана на погашение. Преди три години той беше сменен от смарт телефона. Друга стока, която беше в топ 3 преди пет години – преносимият компютър, се срина до №6 в класацията ни.

По отношение на района, мога да споделя, че най-големи покупки на погашение вършат в Словакия – 624 евро. На второ място е Чехия с 566 евро, а на трето – Унгария с 533 евро. Периодът на погашение е най-дълъг в Унгария – 20 месеца и Словакия – 16 месеца. Българите и чехите избират най-кратък период на погашение – 12 и 13 месеца. Обща наклонност е, че на всички места хората желаят да имат съвременен смарт телефон и домашни електроуреди, с които да покачат стандарта си на живот.

Променя ли се мотивацията за кандидатстване за заем в България и района и по какъв начин?

- Има две съществени промени във връзка с мотивацията за кандидатстване за заем в България. Първата е, че по време на и след рецесията, хората търсеха заеми, с цел да стабилизират бюджета си и да покрият ежедневни потребности. Сега те употребяват потребителското кредитиране, с цел да покачат стандарта си на живот. Втората значима наклонност е повишаващата се финансова просветеност и по тази причина от ден на ден хора аплайват за заеми за сливане на отговорности, които им оказват помощ да ръководят рационално персоналните си финанси.

Наблюдаваме и една обща за всички страни наклонност. Хората желаят да ремонтират домовете си, да си купят нова кола, да идат на отмора или да имат финален модел смарт телефон. Затова те аплайват за потребителски заеми – тъй като това е комфортен метод да финансират значими планове в живота си.

Наблюдава се и смяна във връзка с държанието на хората, когато избират заемодател. Времената, когато клиентите бяха фокусирани върху лихвата отминаха. Днес хората желаят повече привлекателност, персонално отношение, бърз отговор на въпросите и по този начин нататък. Затова конкуренцията сред финансовите институции е на полето на спомагателните услуги. Това са инструментите, които дават на хората чудесно потребителско преживяване и ги вършат щастливи. Това ще бъде фокусът в развиването на финансовия бранш, тъй като щастливият клиент е предан клиент.

Затова в България ние влагаме в развиването на нови артикули и услуги, които улесняват хората и им пестят пари. Например, пуснахме онлайн помощник, с който клиентите да ревизират статуса на заема си, да ревизират сумата на месечната си вноска или какъв брой вноски им остават. Тази услуга е изцяло безвъзмездна и всеки месец я употребяват повече от 7 хиляди души.

Това е единствено един от образците за безвъзмездни решения за нашите клиенти. Сред останалите са опцията за гратис покриване на вноски през уеб страницата ни и за заявяване на гратис позвъняване от наш сътрудник. Тази политика, в центъра на която е клиентът, дружно с комфортните ни артикули, утвърди " БНП Париба Лични финанси " като желан сътрудник на стотици хиляди българи. Това се потвърждава и от обстоятелството, че както демонстрират данните на Българска народна банка за първата половина на годината, всеки осми потребителски заем в лв. е провиснал от нашата компания.

Жозе Салойо е шеф на БНП Париба Пърсънъл Файненс, С.А., клон България. Той има над 16-годишен опит в региона на потребителското кредитиране, като цялата му кариера е обвързвана с водещата компания за потребителско кредитиране в Европа BNP Paribas Personal Finance, част от BNP Paribas Group.

" БНП Париба Лични финанси " в България е банкова институция, профилирана в потребителско кредитиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР