С руйно вино и в тесен кръг зарязаха лозите в

...
С руйно вино и в тесен кръг зарязаха лозите в
Коментари Харесай

В Куклен зарязаха лозите, отличиха най-добрите винари

С руйно вино и в стеснен кръг зарязаха лозите в Куклен. Заради COVID-19 честванията и тази година минаха по-скромно. Нямаше ги десетките поданици и посетители на планинското градче, които нормално се събират на площада и откъдето потегля обичайното шествие към лозовия масив.

Въпреки това и на инат на студеното време кукленци съблюдаваха традицията и означиха уместно празника „ Трифон Зарезан “ с музика, хоро и руйно вино. „ Момичетата “ от женската певческа група към читалище " Никола Вапцаров- 1909 " завъртяха хорото на градския площад преди да се насочат към лозето за ритуалното зарязване.

Отец Янко от храма „ Свети Атанас” отслужиха водосвет за изобилие и дружно с кметът на общината Мария Белчева и локален лозар хванаха лозарските ножици, с цел да спазят българския бит и ритуално зарязаха гроздовите пръчки.

Кметът на Куклен Мария Белчева прикани да се помолим най-вече за здраве, за връщането ни към един по-спокоен и добър живот.

„ На този прекрасен български празник, поисквам от сърце да са цялостни с положително душите и да вървим напред дружно с религия и оптимизъм. “-обърна се към кукленци Белчева.



Церемония по награждаване на спечелилите в състезанието за най-хубаво домашно вино няма да има поради противоепидемичните ограничения в страната.

Професионален дегустатор оцени качествата на 14 червени, 7 бели и 4 розета участващи в надреварата.

При белите виновност на 3-то място се класира Йордан Гечев с мускат „ Отонел “, а позиция напред зае Костадин Павлов от Гълъбово с „ Юни Блан “. Минко Божков, който предходната година бе втори, сграбчи първото място и премия 20-литрово буре за най-хубаво домашно бяло вино от сорта „ Карловски мискет “.

Бронза при алените виновност отиде при Ремзи Бошнак, среброто взе Минко Божков.

На първо място с най-хубавото алено вино е Петко Горев.

При розетата първо място още веднъж е за любимеца при белите виновност Минко Божков с „ Каберне Фран “, второто е за Ремзи Бошнак с „ Каберне “ и трето място за Димитър Апостолов с „ Рубин “.

Наградата за 1- во място е 20 литрово буре, за 2-ро място – спиртомер, а за 3-то място - професионална лозарска ножица.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР