С родопска торба и терлици си тръгна от Баните посланичката

...
С родопска торба и терлици си тръгна от Баните посланичката
Коментари Харесай

Марокански кафтани и родопски носии дефилираха в чест на...

С родопска торба и терлици си потегли от Баните посланичката на Кралство Мароко Нейно Превъзходителство Закиа Ел Мидауи. Дипломатът дойде по покана на кмета на община Баните Милен Белчев на празниците на община Баните и минералната вода и персонално взе участие в дефиле на дамските национални костюми на Мароко по новия площад на родопския курорт. От своя страна по концепция на кмета на Баните, родопската община също показа в дефиле националните си носии, които се отличават в този край с особена оцветеност, помпозност и самородност.

Съвсем саморасъл жанр имат от родопските носии по други краища на планината носиите на село Давидково да вземем за пример, които се разграничават със мощно изразено бяло и блестящо алено като главните претекстове са стародавни, от времена, когато се е родила и мартеницата, гордеят се локалните. Подобни дефилета се вършат за първи път в Баните. В специфична шатра Мароко показа и националните си ястия, които всеки можеше да опита. Гостите от Мароко пък пробваха родопските ястия. С кафтани и родопски носии всички се хванаха на родопско хоро, водено от кмета Белчев.

" С дефилетата на националните костюми на Мароко и Баните желаех да почетем обичаите и традициите ни като нации ", сподели кметът на Баните Милен Белчев.

Посланичката поздрави жителите на Баните с празника и обстоятелството, че почитат един от най-ценните си запаси - водата. " Щастлива съм да ознаменувам с всички вас фестивала на водата. Международната общественост от дълго време се е съгласила с обстоятелството, че този запас е в лимитирано количество, а търсенето му непрекъснато нараства.

Имайки поради цената на този скъп запас - водата, Мароко сътвори през 2000 година Световната Гран при Хасан II за водата - взаимна самодейност, реализирана от Мароко и Световния воден съвет, в чест на Негово величество крал Хасан II, за неговата далновидна и стратегическа визия във връзка с отбраната и вярното и трайно ръководство на водните запаси. Тази премия се връчва на всеки три години на Световния конгрес за водата, като премия за основатели на новаторски планове в региона на водите. В този смисъл, още от възкачването на престола на предходния ни крал - Негово величество крал Мохамед VI, нашият Суверен постоянно е насърчавал продължаването на построяването на нови язовири, една област, в която Мароко е един от пионерите. Нашият Суверен постоянно решително е подкрепял тази традиция, за което свидетелстват тридесетте язовира с разнообразни размери, издигнати през последните осемнадесет години от Неговото ръководство ", сподели в словото си дипломатката.

Кметът на Баните Милен Белчев подари на Н.П. Закиа Ел Мидауи торба, терлици и пано в родопски жанр, направени от брачната половинка му Красимира Белчева, която е занаятчия в направата на художествени тъкани. Дипломатката пък му подари мъжка дълга бяла риза в техен национален жанр.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР