С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат

...
С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат
Коментари Харесай

Благоевград отбелязва 140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая

С обред по полагане на венци и цветя ще бъдат маркирани 140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая. Церемонията ще се състои на 12 февруари от 11:00 часа пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински, намираща се в двора на църквата „ Въведение Богородично “. Ритуалът е в символ на благодарност към починалите опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878г.

Възпитаници от Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград ще напомнят паметни обстоятелства и моменти от Горно Джумайското Освобождение.

В началото на януари 1878 година, една дребна част от отряда на военачалник Гурко, състояща се от една тайфа пехота, конница и една батарея-артилерия, под командването на майор Иван Павлович Орлински се насочва по долината на река Струма.

По-късно, след Одринското помирение, град Джумая влиза в зоната, която би трябвало да бъде окупирана от съветски войски. На 10 февруари 1878 година съветското командване издава заповед градът да бъде високомерен от съветските войски, които се намират в непосредствена непосредственост. На идващия ден стартират боевете в Рилското корито.

Историческите сведения описват по какъв начин на 12 февруари 1878 година съветските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод конница, с цел да разузнае действителното състояние, след него идва и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.

Военната акция по преодоляването на град Горна Джумая приключва сполучливо. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е открита на няколко километра северно от града и той остава още веднъж в границите на турската империя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР