С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани

...
С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 114 години от обявяването на Независимостта на България

С обред по полагане на цветя в Благоевград бяха маркирани 114 години от оповестяването на Независимостта на България.

Церемонията се състоя пред Паметната плоча на починалите във войните за обединяване и самостоятелност на страната.

В знак на благодарност пред делото на предците ни се поклониха Силвия Домозетска, шеф на дирекция „ Култура, спорт, туризъм “ към Община Благоевград, Николай Шушков, регионален шеф на Благоевград, Веселин Христов, зам.-председател на Общински съвет, Митко Балтов, пълководец на 3-то Бригадно командване – Благоевград, свещеници от благоевградски храм „ Въведение Богородично “, представители на политически партии, на образователни заведения, на културни институции, общественици и жители.

Традиционно, церемонията стартира с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.

В протокола присъединяване взеха военнослужещи от 3-то бригадно командване.

Ивана Дякова, уредник към Община Благоевград, напомни знакови моменти, тясно свързани с оповестяване на Независимостта на България.

На 22 септември 1908 година във Велико Търново, в храма “Св. Четиридесет мъченици ” княз Фердинанд със специфичен Манифест афишира България за без значение царство. Новината е посрещната с екстаз от целия български народ. Актът за оповестяване на независимостта е резултат на смела, само че рационална политика, на дипломатически такт и изкусно възползване от тогавашната интернационална обстановка. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското държавно управление се отваря опцията със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР