С ритуал по полагане на цветя пред паметника на Гоце

...
С ритуал по полагане на цветя пред паметника на Гоце
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 152-годишнина от рождението на големия български герой Гоце Делчев

С обред по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад " Македония " в Благоевград бе маркирана 152-годишнина от рождението на огромния български воин, борил се и умрял за свободата на България, съобщи кореспондент на " Фокус ". Десетки поданици на Благоевград, видни общественици, политици, културни дейци и военни сведоха глава пред героичното дело на пиринския деятел на свободата.

Пред паметника на Гоце тирада произнесе кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, който сподели, че всеки пази в сърцето си загатна за героя. " Струва ми се, че в този ден е значимо да си спомним за завета на Гоце, който откриваме в думите и делата му. Той е бил един същински обединител и постоянно, във всяко нещо, което е правил, е търсил съединението ", добави той.

Байкушев напомни, че за революционната си идея, Гоце търси помощ от всякъде. Той се стреми да сплоти всички. Разговаря с всички етноси, търси помощ от държавното управление. " Забележителни са неговите слова, в които има и болежка, и комизъм, само че ясно демонстрират по какъв начин той вижда триумфа на всяко едно начинание ", добави кметът на Благоевград.

По думите на градоначалника, заветът на Гоце Делче към всички нас е явен – да вървим напред дружно, мощни, обединени, със примирение, разсъдък и мъдрост. " Всеки, който желае да живее добре, дано следва завета на Гоце Делчев. Вечна памет! ", добави Байкушев.

Историкът от Регионален исторически музей – Благоевград Иван Стоянов показа пред присъстващите къса биографична информация, обвързвана с живота и делото на Гоце Делчев. " Една среща на Гоце Делчев с Даме Груев оказва съдбоносно въздействие върху неговия живот. Гоце Делчев и Даме Груев съумяват да трансфорат ВМОРО в онази мощ, която ще крепи българите и българщината в Македония и Одринско и във всички поробени български земи десетилетия напред ", сподели още Стоянов.

Актьорът Андреш Кончалиев сложи финалния щрих по време на честванията, като из целия център на Благоевград отекнаха красиви стихове, отдадени на Гоце Делчев.

Георги Николов Делчев, прочут като Гоце Делчев, е роден на 23 януари 1872 година в Кукуш. Завършва прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия " Св.  Св. Кирил и Методий ". През 1891 година постъпва във Военното учебно заведение в София, само че поради присъединяване му в социалистически кръжок е изключен и от 1894 година е преподавател в Щип, където се среща с Даме Груев. 

В началото на май 1903 година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попадна в обграждане в село Баница, Серско, и след еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада погубен. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР