С ритуал по издигане на знамената на площад Независимост“ и

...
С ритуал по издигане на знамената на площад Независимост“ и
Коментари Харесай

Омуртаг празнува годишнина от полета в Космоса на Александър Александров

С обред по издигане на знамената на площад „ Независимост “ и одобрение от кмета на община Омуртаг Ешреф Ешрефов започнаха през днешния ден деянията, отдадени на Празника на Омуртаг - 7 юни,  Денят и на полета на втория български космонавт Александър Александров, роден в Омуртаг и вписал обитаемото място в галактическата карта. 

„ С неспокойствие и горделивост означаваме Празника на община Омуртаг и си спомняме полета на нашия съгражданин Александър Александров. Подвиг, с който записва своето име в галактическата история на България, и прибавя към името на Омуртаг „ звездното градче “. Успехът му е образец за храброст и непреклонност в преследването на фантазиите. 34 години след полета на Александров, в Омуртаг към момента пазим ослепителен спомен за сполучливата му задача и ценим високо стореното от него. Стремим се и работим интензивно, с цел да бъдем почтени почитатели на делото му, да съграждаме, да развиваме мястото, в което сме родени и сме избрали да живеем. Стараем се да създадем красива и уютна витална среда за жителите ни. Защото най-голямото благосъстояние на една община - това са хората “, сподели в приветствието си кметът и благодари на всички, които обичат Омуртаг и с напъните и с труда си способстват за неговото развиване.

Своите поздравления към омуртагчани сервираха народните представители от област Търговище Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова, както и регионалният шеф на Търговище Станимир Парашкевов.

Празникът на община Омуртаг се отбелязва за поредна година. На 28 април 2006 година с решение на Общинския съвет е призната Наредба за символиката на Община Омуртаг, в която денят 7 юни е избран за Празник на общината. Датата е определена неслучайно - на този ден през 1988 година полита в Космоса вторият български летец-космонавт Александър Панайотов Александров – роден и израснал тук, и който хората в зрелост помнят, а на децата се споделя за стореното от него, с цел да е образец за подражателство.  

Молитва за здраве и благополучие насочиха архиерейският наместник на Търговищката духовна околия ставрофорен иконом Славчо Проданов и районният мюфтия в Търговище Назиф Расимов.

Тържествата продължиха с празничен концерт, в който участваха Духовият оркестър при Община Омуртаг с диригент Душко Ангелов, сформира от Народното читалище „ Отец Паисий – 1870 “ и Народното читалище „ Шафак – 2001 “ в Омуртаг, както и ученици на ОУ „ Д-р Петър Берон ” от село Плъстина.

През целия празничен ден на градския стадион и в спортната зала на ОУ „ Христо Смирненски “ в града се организират общински надпревари по футбол, волейбол и лека атлетика за възпитаници от пети до седми клас. В конкуренциите вземат участие тимове от четири общообразователни учебни заведения. След финалните игри спечелилите ще бъдат наградени с предметни награди и грамоти от кмета Ешреф Ешрефов. 

Историческият музей в град Омуртаг е отворен за безвъзмездни визити през целия ден. В Обредния дом е експонирана акварелна галерия на локалния художник Ниязи Хасан. Подредените произведения могат да бъдат обсъждани до 20 юни. 

Довечера, от 20:00 часа, следва концерт на реализатори от музикална школа „ New Voices “ в Търговище. Той ще бъде последван от музикално-танцовия театър „ Осмото знамение “ на Националния фолклорен отбор „ Българе “, със солисти Албена Вескова - вокал, и човекът-оркестър Веселин Кузмов – гайда. Празнична заря ще озари небето над звездното градче Омуртаг в тържествения за жителите му ден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР