С ритуал по издигане на знамената и празнична програма в

...
С ритуал по издигане на знамената и празнична програма в
Коментари Харесай

В Мездра честваха тържествено 136-ата годишнина от Съединението на България /снимки/

С обред по издигане на знамената и празнична стратегия в Мездра означиха уместно 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържеството почетоха представители на Община Мездра и на Общинския съвет, поданици и посетители на града.
По традиция честването на Деня на Съединението стартира с издигане на националния байрак и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз.
„ Съединението на Княжество България и Източна Румелия е резултат от политическата зрялост и военна героизъм на българския народ, сподели при откриването на тържеството Светла Дамяновска, гл. специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра. Този независим държавнически акт и сполучливата му отбрана основават по-благоприятни условия за социално-икономически и културен прогрес на нашата страна, окуражава сънародниците ни да продължат да се борят за освобождение на българите, останали под непозната власт. Нараства престижът и ролята на България на интернационалната сцена, а това повдига националното ни самочувствие и укрепва убеждението, че можем да бъдем създатели на личната си орис. “
„ 6 септември 1885 година е една прелестна дата, която постоянно би трябвало да означаваме, тъй като това е финалът на една фантазия на българския народ – да бъде дружно, да бъде единен, акцентира в словото си кметът на община Мездра Иван Аспарухов.
Но и да си си зададем въпроса: Обединението на територии - Съединение ли е на хората? За страдание, този блян към момента не сме го осъществили. И в този момент е най-хубавото време, когато можем да разберем това. Защото обединяването на територии, Съединението на фантазии, единението в това да има просперираща България още стои пред нас и ние го усещаме и през днешния ден.
Днес, когато ръководи Егото, когато Аз-ът е взел връх над Ние, разбираме, че този блян е оставен и за нас. А, може би, и за нашите деца, който желаеме да им завещаем. По-често да използват „ Ние “. Защото ние сме тези, които желаеме да живеем по-добре. Ние сме тези, които желаеме да имаме по-добро обучение, по-качествено опазване на здравето, да има още веднъж взаимоотношение и взаимопомощ сред хората.
Аз съм уверен, че рано или късно това ще се случи и ние сме на прага на този вододел. Затова през днешния ден, на тази свещена дата, когато означаваме 136 години от Съединението на България, желая да ви пожелая здраве, разцвет и ние да победим - ние, които желаеме да имаме благоденстваща, просперираща България! Да живее просперираща България! Честит празник! “
За празничната атмосфера способстваха патриотичният марш „ Боят настана “, изпълнен от мажоретния състав при Център за поддръжка за личностно развиване с началник Христина Стоянова, националните песни „ Прочула се мома Неделя “ и „ Калинчице, девойчице “ в осъществяване на Фолклорна група при НЧ „ Съзнание-1899 “ - с. Типченица с началник Любомир Гешковски и тракийският танц „ Копаница “, показан от Детски танцов състав „ Мездренче “ при градското НЧ „ Просвета 1925 “ с началник Владислав Петров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР