С резолюция Европейският парламент призова да се спре използването на

...
С резолюция Европейският парламент призова да се спре използването на
Коментари Харесай

Емил Радев: С резолюция ЕП призова да се спре използването на животни в научните изследвания

 С резолюция Европейският парламент прикани да се спре потреблението на животни в научните проучвания. Почти единомислещо – с респектиращото болшинство от 667 гласа " за ", Екологичен потенциал предприе стъпка напред, потвърждавайки уговорката си да предизвиква високите стандарти за хуманно отношение към животните. Така българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Интергрупата за отбрана на животните Емил Радев разяснява гласуваната от Екологичен потенциал резолюция по отношение на ограниченията за ускорение на прехода към нововъведения без потреблението на животни в научните проучвания, регулаторните изпитвания и образованието.

" Темата от дълго време е обект на диспути, тъй че на фона на бавния прогрес одобрявам като позитивен знак обстоятелството, че към документа се сплотиха шест политически групи. Гласуваният текст е къс, само че явен и безапелационен. В него се акцентира, че Европейски Съюз е вложил обилни средства в научни проучвания и планове като технологии за биологично произвеждане, микрофизиологични системи, изкуствен интелект и тримерен биопечат на тъкани и микроорганизми. Утвърдени и прилагани в регулаторната уредба, тези нови благоприятни условия разрешават да се понижат и даже напълно да се заменят изпитванията върху животни ", означи Емил Радев.

По думите му потреблението на животни в провежданите през годините проучвания има своята роля за битката на човечеството с редица болести, само че развиването на науката и нововъведенията дава късмет старите способи да се заместят от ефикасни други възможности. " За да подтиква създаването на механизми, посредством които да се заобикалят изпитванията върху животни, Екологичен потенциал упорства в резолюцията Комисията да даде и подобаващи принадлежности за средносрочно и дълготрайно финансиране ", изясни българският евродепутат. Той добави, че ускоряването на прехода към новите способи изисква взаимните старания на европейските институции и държавите-членки, на академичната общественост, на частния бранш. Според Емил Радев гласуваният текст на процедура добавя Директива 2010/63/ЕС, която дефинира главните правила за отбрана на животните, употребявани за научни цели, само че не планува тактика за понижаване и заменяне на тези животни.

Резолюцията, направена от работна група и основана на дългогодишните диспути в Интергрупата за отбрана на животните в Екологичен потенциал, е естествено продължение на въпроса, насочен към Европейската комисия в края на предходната година по отношение на проектите и дейностите за ускорение на прехода към просвета без потребление на животни. В претекстовете към въпроса до Европейска комисия се показва, че макар регистрирания лек спад на броя на животните, употребявани в науката, спомагателни 12 млн. животни, които са развъждани точно за задачите на проучванията, са били умъртвени, без да бъдат употребявани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР