С Решения постановени на 12 и 14 декември 2022 година,

...
С Решения постановени на 12 и 14 декември 2022 година,
Коментари Харесай

Административен съд-Видин отхвърли два иска от Миджур срещу МС и МОСВ

С Решения постановени на 12 и 14 декември 2022 година, Административен съд-Видин отхвърли две искови молби против Администрацията на Министерския съвет на Република България и Министерство на околната среда и водите, за претърпени неимуществени вреди, породени вследствие незаконосъобразни актове, дейности и бездействия на посочените органи, в завода за неутрализиране на муниции и произвеждане на взривни субстанции „ Миджур ” в с.Горни лом, обл. Видин. /Адм. дело № 295/2019 г./ и /Адм. дело № 53/2022 г./;
С оглед назначените и изслушани взриво-технически и съдебно-психиатрични експертизи и от събраните по делото доказателства, Съдът намира, че не се потвърждава незаконосъобразно безучастие на Министерския съвет-неизпълнение на вменено обвързване, произлизащо директно от нормативен акт, което да е предизвикало вредоносния резултат. По отношение на наведените доводи за незаконосъобразно безучастие на МОСВ-на негови органи и длъжностни лица, изразяващо се в непредприемане на стъпки по лишаване на издаденото на предприятието Разрешително за употреба, Съдът смята същите за неоснователни. Съдът намира, че от ответниците по делото не е позволено нарушаване на чл.2 от Европейска конвенция за правата на човека и не се откриват предпоставките на чл.1, ал.1 от ЗОДОВ и следва да отхвърли предявените от ищците искове за обезщетение за вреди във връзка с ответниците.
Решенията на Съда могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в четиринадесетдневен период от съобщаването на страните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР