С Решение №56/ Протокол №5/ 27.02.2020 г. общинският съвет и

...
С Решение №56/ Протокол №5/ 27.02.2020 г. общинският съвет и
Коментари Харесай

Общинският съвет и община Мездра се ангажираха да прилагат 12-те принципа за добро демократично управление на местно ниво /снимки/

С Решение №56/ Протокол №5/ 27.02.2020 година общинският съвет и община Мездра одобриха и се ангажираха да ползват в своята активност дванадесетте правилото за положително демократично ръководство на локално равнище.
А точно:
1. Честно осъществяване на изборите, представителност и гражданско участие;
2. Отзивчивост;
3. Ефикасност и ефективност;
4. Откритост и прозрачност;
5. Върховенство на закона;
6. Етично поведение;
7. Компетентност и капацитет;
8. Иновации и отвореност за промени;
9. Устойчивост и дълготрайна ориентация;
10. Стабилно финансово управление;
11. Човешки права, културно многообразие и обществено единство;
12. Отчетност.
Тези правила са в основата на Стратегията за нововъведения и положително ръководство на локално равнище на Съвета на Европа, която е призната от Република България и се ползва сполучливо в продължение на повече от дванадесет години. Тяхното приемане и използване от общините подсигурява дейно и ефикасно обмисляне и ръководство на локални политики и ограничения в интерес на жителите, другите обществени групи и бизнеса.
Със същото решение Общинският съвет даде единодушие Община Мездра да взе участие в Петата процедура за отсъждане на Етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище и разпореди на Кмета на Община Мездра да предприеме всички нужни дейности за основаване на нужната организация за подготовка и кандидатстване на общината в процедурата за отсъждане на Европейския етикет, както и да подаде заявление за присъединяване на общината до ръководителя на Националната платформа на сътрудниците за положително демократично ръководство на локално равнище, съпроводено с всички изискуеми документи.
Европейският етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище е документ за качество на цялостното ръководство в общините, като ръководството се прави оценка по единни критерии и знаци, създадени от Съвета на Европа и годни за всички страни членки. С него се удостоверява, че дадена община дава отговор на европейските стандарти за качество на ръководството на локално равнище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР