С Решение №251 от 23.01.2023г. Административен съд – Благоевград потвърждава

...
С Решение №251 от 23.01.2023г. Административен съд – Благоевград потвърждава
Коментари Харесай

АС – Благоевград потвърди избора на Общински съвет – Сандански

С Решение №251 от 23.01.2023г. Административен съд – Благоевград удостоверява Решение № 218-МИ от 31.10.2023 година на Общинска изборна комисия – Сандански, с което са оповестени резултатите от гласуването при създадените локални избори за общински съветници в община Сандански на 29.10.2023 година.

Решението отразява констатациите от осъществена правосъдна проверка на изборни бумаги и експертните изводи по предоставени съдебно-математическа и съдебно-техническа експертизи. Според съдебно-математическата експертиза, разпределението на мандатите измежду партиите и обединенията се резервира макар корекцията за понижаване на действителните гласове в тестваните секции.

Според съда, отсъстват учредения за оповестяване на избора на 29.10.2023 година за общински съветници в Община Сандански за нереален или за анулация на решението на ОИК – Сандански от 31.10.2023 година заради позволена техническа неточност, неточност в пресмятането или погрешно избрана общинска изборна квота или желания (преференции). Не се отразяват на оповестените резултати от гласуването несъответствията, които са установени при правосъдната инспекция сред данните за брой дали своят вот лица в протоколите на ревизираните СИК и броя на положените подписи в показаните по делото изборни описи. Не се отразява на изборния резултат и откритото от съдебно-техническата експертиза в допълнение попълване на 36 броя празни бюлетини в секция № 32 с избор за избрана политическа партия или коалиция, която не е открита, и преброяването им за действителни гласове след това. Както и не се отразява на крайния избирателен резултат броят на бюлетините, попълвани със знак, друг от указаните X и V.

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен период от съобщаването му на страните.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР