С решение № 5716 от 16.04.2019 г. на Върховния административен

...
С решение № 5716 от 16.04.2019 г. на Върховния административен
Коментари Харесай

БФ Волейбол е задължена да заплати към 220 000 лв. за неначислено ДДС от продажба на билети

С решение № 5716 от 16.04.2019 година на Върховния административен съд е доказан инспекционен акт, публикуван на БФВ, с който федерацията е задължена да заплати към 220 000 лева за неначислено Данък добавена стойност върху приходите от продажба на билети за интернационалните надпревари, провеждани в България. Съдът изрично отхвърля тезата на БФВ, че продажбата на билети не съставлява комерсиална активност. Ние ще се въздържим от коментар, само ще си позволим да цитираме някои текстове от претекстовете на съда, от които разбираме, че за БФВ продажбата на билети е " благотворителна активност ":

" В случая е повече от ясно, че против закупените билети феновете получават правото да следят противоречивите събития, проведени от федерацията. Въпросните спортни прояви са част от интернационалната активност на федерацията и не могат да бъдат обсъждани като „ благотворителни “, ориентирани за събиране на средства на нестопанската й активност.

На второ място, в хода на делото посредством надлежни насрещни инспекции е открито, че продажбата на билетите за въпросните спортни мероприятия е била проведено посредством възлагане на активността на други икономически субекти – „ Тикетпортал Бг “ ООД и „ Ивентим Бг “ ООД. За осъществените услуги към БФВ /комисионно заплащане, обслужване на събития и щемпел на бланки/ двете сдружения са издали фактури, по които ревизираното съдружие е упражнило право на данъчен заем, което води до извод, че продажбата на билети е икономическа, а не нестопанска активност на федерацията. Настоящата споделя и причините на касатора, изложени на стр. 5 от касационната жалба/л.5 от сегашното дело/, че за продажбата на билети БФВ е съставяла протоколи, а не е издавала фактури, като някои от тези протоколи не са включени и в дневниците за продажби, като по този метод е избегнато задължението за начисляване на налог добавена стойност върху продажната цена на билетите, като няма логичност да се употребява данъчен заем за комисионните услуги по продажбата на билетите, откакто дефинира последната като освободена доставка. "

Междувременно, в Административен съд София-град има и други висящи каузи, свързани с разнообразни данъчни нарушавания на БФВ. Налага се да приключим обявата си още веднъж с въпросите, които буди следващата издънка на близката до сърцето ни федерация, като да вземем за пример:
На какво се дължат данъчните нарушавания и има ли нещо друго зад тях, с изключение на общоизвестната към този момент въпиеща непросветеност? По какви критерии БФВ избира приходите от кои надпревари се явяват „ благотворителни “ и за какво не уведомяват, че закупувайки си билет, постоянно на доста повишени цени, в действителност феновете вземат участие в благотворително мероприятие?
Отговорите години наред остават отворени. Ние не губим вяра, че все в миналото ще стартираме да получаваме отговори.
BgVolleyFans
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР