С Решение № 185/18.01.2021 г. по наказателно дело № 898/2020

...
С Решение № 185/18.01.2021 г. по наказателно дело № 898/2020
Коментари Харесай

ВКС върна на САС делото за загиналото от токов удар 11-годишно момче в Копривлен

С Решение № 185/18.01.2021 година по наказателно дело № 898/2020 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) анулира решението от 04.09.2020 година по в.н.о.х.д. № 221/2020 година на Софийския апелативен съд (САС) и върна делото за ново разглеждане от различен състав на същия съд от стадия на правосъдното съвещание, оповестиха от Върховен касационен съд.

Делото е формирано по митинг и по тъжба от частен обвинител против решението на САС, с което е доказана напълно присъдата по н.о.х.д. № 279/2015 година на Окръжен съд – Благоевград. С нея Спирия П. е приет за невиновен в това, че на 19.05.2013 година в с. Копривлен, обл. Благоевград, в изискванията на без значение съпричиняване с Михаил В., е предизвикал по несъобразителност гибелта на 11-годишно момче заради немарливо осъществяване на представляваща източник на нараснала заплаха активност – работа с електрически уреди като електромонтьор в „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, заради което е оневинен по повдигнатото му обвиняване. Признат е за невиновен и е оневинен и подсъдимият Михаил В. по обвиняването за това, че на същата дата и място, в изискванията на без значение съпричиняване с подсъдимия Спирия П., е предизвикал по несъобразителност гибелта на момчето заради немарливо осъществяване на представляваща източник на нараснала заплаха активност – работа с електрически уреди като електромонтьор в „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД.

Съставът на Върховен касационен съд приема за основателни касационния митинг и жалбата с доводи за позволено нарушаване на материалния закон. Според ценените от САС доказателства, компрометираните проводници, намиращи се в учебен двор, са били изцяло действителна и предвидима от техническа позиция опция за пораждане на случая, се споделя в правосъдното решение. Причинно-следственият развой е стартирал с неконстатирането на положението им и незаявяването на този факт в съответния формуляр, което е било обвързване таман на двамата подсъдими и което те двукратно са пропуснали да сторят. Затова е трябвало да се съобрази, че бездействието на всеки от тях е сложило началото на причинно-следствения развой. То е в основата на настъпилия вредоносен резултат.

За да оправдае подсъдимите, въззивният съд е приел, че не било несъмнено дали „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД е щяло да извърши замяна на кабелите даже след сигнализиране от страна на подсъдимите, тъй като нямало планувани пари за главен ремонт през съответната година. В случая се касае не до планувани средства за главен ремонт, както е счел следеният съд, а до незабавен подобен, обвързван с обезопасяване, което е друго, написа в претекстовете на решението на Върховен касационен съд.

За да липсва субективната страна на действието, както е приел САС, е належащо да е налице справедлива неспособност за подсъдимите да плануват следствията от бездействието си и да няма никакви пропуски от тяхна страна, акцентират висшите съдии. В случая доказателствено е открито, че подсъдимите немарливо са изпълнили задължението си да установяват положението на проводниците и да уведомят за него, т. е. налице е несъблюдение на належащо държание. Тъкмо това тяхно безучастие е инкриминирано в обвинителния акт и по него съдът е дължал разсъждения.

Вредоносният резултат не би настъпил, в случай че подсъдимите бяха изпълнили отговорностите си по вменените им нормативни актове, и в случай че го бяха сторили, тогава те не биха носили отговорност. „ Затова, въпреки да е изработен изчерпателен и правилен разбор на доказателствените източници и да са изяснени вярно съответстващите за изхода на делото обстоятелства, е налице нарушаване на материалния закон “, безапелационни са висшите съдии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР