С Решение № 1046/20.09.18 г. Комисията за защита на конкуренцията

...
С Решение № 1046/20.09.18 г. Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Спиди купува Рапидо, но ще плати глоба в размер на 205 000 лева

С Решение № 1046/20.09.18 година Комисията за защита на конкуренцията позволи придобиването на едноличен надзор от страна на " Спиди “ АД върху " Рапидо Експрес Енд Лоджистикс “ ООД при изискванията на член 26, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията и постанови неотложно осъществяване на решението си в тази му част. 

Същевременно Комисия за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба на " Спиди “ АД за непредоставяне на цялостна и точна информация към датата на показване на уведомлението, която се явява основна за цялостната оценка на договорката върху засегнатите съответни пазари. Причина за налагането на глобата е постъпилото в хода на ускореното изследване мнение от интервюиран съперник по отношение на прехвърлителна договорка сред " Рапидо Експрес Енд Лоджистикс “ ООД и " Д и Д Експрес “ ЕООД.

Уведомителят " Спиди “ АД е дължал даване на цялостна и точна информация за активността и пазарното наличие на участниците в концентрацията пред Комисия за защита на конкуренцията към началния миг, от който дължи подпомагане на Комисията. Непредставянето на относими към договорката данни съставлява нарушаване на наредбата на чл.47, алинея 5 от Закон за защита на конкуренцията. В сегашния случай Комисия за защита на конкуренцията дефинира посоченото нарушаване като леко, защото след поискване от Комисията, уведомителят е дал в цялост и в инструкции период информацията, като взима под внимание и кратката продължителност на нарушаването.

За откритото нарушаване на " Спиди “ АД е наложена имуществена глоба в размер на 205 622 лева (двеста и пет хиляди шестстотин двадесет и два лева), представляваща 0,2 % от общия оборот на сдружението.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР