С решение от днес Административен съд-Враца потвърди решението на ОИК-Бяла

...
С решение от днес Административен съд-Враца потвърди решението на ОИК-Бяла
Коментари Харесай

Изборите за кмет в с. Галиче няма да бъдат касирани

С решение от през днешния ден Административен съд-Враца удостовери решението на ОИК-Бяла Слатина, с което Страхил Стоянов е определен за кмет на село Галиче. Кандидатът, повдигнат от партия  ГЕРБ, завоюва изборите на втори тур. От Българска социалистическа партия желаеха анулиране на изборите поради разнообразни нарушавания. 

Съдът във Враца в детайли е разискал заведените в жалбата и поддържани в правосъдно съвещание доводи за незаконност на оспореното решение и е изложил претекстове за тяхната неоснователност. От разбора на събраните в хода на процеса доказателства не може да се направи извод за позволени основни нарушавания на процесуалните правила , опорочаващи крайния резултат. Протоколите от четирите СИК са подписани от всички членове без особени отзиви и възражения и данните от тях са нанесени в протокола на ОИК, като същият още веднъж е подписан от всички членове на комисията без особени отзиви и възражения. Отразените данни в него съответстват с тези от протоколите на СИК, стимулират решението си от съда.

Като публични удостоверителни документи тези протоколи не са оспорени от жалбоподателя, предвид на което съдът е задължен да зачете тяхната материална доказателствена мощ и да одобри, че удостовереното в тях фактическо състояние по отношение на регистрираните резултати, неналичието на несъгласие и изключително мнение и ситуацията в изборния ден, дава отговор на действителното такова.

В хода на правосъдното произвеждане не са открити такива нарушавания на Изборния кодекс, които биха довели до основна смяна в крайния резултат, обосноваваща анулиране на избора. При инспекция на оспореното решение на всички законови учредения, съдът е достигнал до извода, че същото е признато от способен орган, в сходство с материалния закон и неговата цел, заради което се явява законосъобразно и го е удостоверил, а жалбата като неоснователна е отхвърлена.

Решението предстои на касационно обжалване посредством Административен съд-Враца пред Върховния административен съд в 7-дневен период от оповестяването му.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР