С решение от 27.11.2019 г., постановено по административно дело №

...
С решение от 27.11.2019 г., постановено по административно дело №
Коментари Харесай

Game Over! И Административният съд обяви Десислава Тодорова за кмет на Борован

С решение от 27.11.2019 година, постановено по административно дело № 795/2019 година, състав на Административен съд – Враца удостовери решението на ОИК - Борован, с което е разгласен за определен за кмет на община Борован на втори тур Десислава Тодорова.
След разискване на всички възражения на оспорващия, анализирайки относимите нормативни разпореждания и обстоятелствата по делото, съдът е достигнал до извода, че решението на ОИК – Борован не е незначително. За болшинство при взимане на решения на ОИК може да се приказва единствено тогава, когато на този орган е предоставено пълномощие да реши даден въпрос. Обжалваното решение не образува волята на ОИК, а афишира към този момент образуваната такава на гласоподавателите. Изложени са претекстове, че ОИК в тази ситуация работи в изискванията на обвързана подготвеност – единствено открива и оповестява волята на гласоподавателите по мотив от член 452, алинея 2, вр. член 87, алинея 1, т. 26 ИК. В тази връзка е възможно да има противоречие, респективно изключително мнение единствено и само с отразеното в протокол на ОИК, само че не и във връзка с решение на този орган.
Съдът не е установил нарушавания на изборните правила, които да доведат до незаконност на обжалваното решение. Този си извод, съдът е формирал на база събраните доказателства - в нито един от протоколите на СИК и на двете ПСИК няма отразено изключително мнение и всички членове на тези комисии с цялостно единогласие са подписали протоколите. Това подсигурява истинността на вписаните в тях числови данни отразяващи резултата от преброяването.
По отношение на изказванията за нарушаване на член 37, алинея 3 ИК осъществени посредством гласоподаване в ПСИК на лица, които нямат това право и при неналичието на доводи в жалбата за изопачен избор под каквато и да било форма, съдът е приел, че в тази ситуация става дума за лица с право на глас в съответния тип избор, на които е обезпечен омекотен метод да го упражнят.
При осъществената инспекция за правомерност на Решение № 132-МИ/04.11.2019 година на ОИК - Борован, е признато, че то е издадено от способен орган, съгласно административно-производствените правила на Изборния кодекс, в изискуемата от закона форма и в сходство с използвания веществен закон. Съдът е счел, че при осъществяване на избора за кмет на Община Борован не са били позволени нарушавания, които да са довели до опорочаване на изборния резултат.
Цялото решение по адм. дело № 795/2019 година можете да видите тук:

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР