С решение от 13 януари Върховният административен съд постанови, че

...
С решение от 13 януари Върховният административен съд постанови, че
Коментари Харесай

Съдът обяви ромските стипендии за успех над 3.50 за дискриминация

С решение от 13 януари Върховният административен съд постанови, че стипендиите, които бяха изплащани на ромски възпитаници в интервала 2016-2018 година, са дискриминация по отношение на останалите деца. Постановлението удостоверява решение на Административен съд - София град, заяви вестник " Сега ", като цитира съдружие " Азбукари ", което три години води дело против програмата за подкрепяне на ромски възпитаници.

Ромският план съществуваше по времето на Меглена Кунева като министър на образованието. 60% от финансирането му идваше от неправителствената организация Ромски учебен фонд, а останалите 40% осигуряваше нашето Министерството на науката и образованието (МОН). По 30 евро месечно получаваха ромски възпитаници с триумф над 3.50. Целта беше задържане на децата в междинното обучение, повишение на резултатите им и увеличение на броя на кандидат-студентите роми.

Сдружение " Азбукари " стартира правосъдна борба против стипендиите след митинги на родители от Добрич, които упорстваха и българи да имат право на парите. Тогава Кунева отбрани плана с думите: " Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален стадий, които са се борили да изградят темперамент, борили са се с беднотия, обществен напън и закани ".

През 2016/17 и 2017/18 година по плана бяха подкрепени 763 младежи от ромски генезис. Успехът им беше много по-висок от минималния за приемане на поддръжка - към " Много добър 5 ". Ромски организации разясниха в хода на правосъдната борба, че съгласно закона за отбрана от дискриминация изравнителните ограничения за групи, които са в неравностойно състояние, не могат да се дефинират за дискриминационни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР