С решение на Софийски градски съд (СГС) е потвърдена осъдителна

...
С решение на Софийски градски съд (СГС) е потвърдена осъдителна
Коментари Харесай

АЕЖ защити журналист на Капитал заради заведено от Стоян Мавродиев дело

С решение на Софийски градски съд (СГС) е доказана неоправдателна присъда на Софийски областен съд, с която журналистът от “Капитал ” и член на Управителния съвет на АЕЖ-България Росен Босев е наказан да заплати санкция от 1000 лева по наказателно дело, заведено от някогашния ръководител на Комисията за финансов контрол и сегашен шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев. Според Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ) това е образец по какъв начин държавни представители могат да употребят институции против свободата на словото.
АЕЖ показва, че съдията-докладчик по делото Петя Крънчева е била обект на серия сериозни изявления с създател Росен Босев (бел. ред. - Крънчева беше заместничка на скандално тръгналата си от Софийски градски съд Владимира Янева, която блесна с аферата " Яневагейт " ). " Съдия Крънчева отхвърля да си направи отказ, макар че подобен е пожелан от журналиста. Този факт дава учредения за съществено подозрение в обективността на съда. Как може да се подсигурява, че арбитър, персонално обиден от работата на публицист, няма да бъде привързан, когато му се наложи да гледа дело против същия публицист ", пита АЕЖ.
Асоциацията вижда предубедност и в процедурата по приканване на Босев - той е издирван с призовка като за тежко закононарушение и на редица адреси, на които журналистът не живее. " Отказът на арбитър Крънчева да си направи отказ, макар обективното съображение за подозрение в нейната безпристрастност, основава усещане, че процесът е трансфорат в средство за разпра ", заключва АЕЖ.
" Прави усещане, че в решението на градския съд е изцяло пренебрегната Конституцията според тълкуването ѝ още през 1996 година от Конституционния съд и Европейската спогодба за правата на индивида в светлината на богатата процедура на Европейския съд по правата на индивида. Не е регистрирано, че тъжителят се явява обществена фигура, че носи отговорност за активността на ръководената тогава от него комисия като неин ръководител, че жителите имат право да разясняват дейностите на тази комисия по отношение на неговата персона, ролята на медиите на " публичен пазач " в демократичното общество, рамките на свободата на словото и задължението за висшите чиновници да търпят рецензия ", сподели юрист Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. Подобни дейности от страна на държавните органи постоянно имат " вцепеняващ " резултат, както показва Европейския съд по правата на индивида.
Според АЕЖ обвиняването също демонстрира белези на корист с власт. След като вестниците " Капитал " и " Дневник " разгласяват материали за връзки на тъжителя Стоян Мавродиев по делото против Евелин Банев-Брендо, Комисията по финансов контрол, която Мавродиев управлява по това време, постанова рекордни санкции на двете медии за изнасяне на информация към банкрута на Корпоративна комерсиална банка, продължава журналистическата организация, съгласно която " санкциите провокират мощен вътрешен и интернационален отзив и реакция на разнообразни журналистически и правозащитни организации. Решението на Комисията е анулирано от съда, което демонстрира несъстоятелността на глобите. След като не съумява да наложи санкции на Капитал и Дневник, Мавродиев се насочва към трима техни публицисти. Двама от публицистите са оправдани, само че Босев е наказан за изявление на мнение като през 2015 година е декларирал в утринния блок на Нова телевизия: " Стоян Мавродиев употребява КФН, с цел да репресира " Капитал " и " Дневник ".
" Днес със същата решителност заставаме зад Росен Босев, който е член на АЕЖ, и заявяваме, че е неприемливо наказателни каузи против публицисти, изключително заведени от представители на страната, да се гледат от арбитър, в чиято безпристрастност във връзка с обвинения има учредения за подозрения. АЕЖ ще уведоми интернационалните си сътрудници за случая и ще изиска от Европейската комисия да му обърне внимание в границите на Механизма за съдействие и инспекция ", приключва АЕЖ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР