С решение на Областния пчеларски съюз в Плевен, Емил Пътов

...
С решение на Областния пчеларски съюз в Плевен, Емил Пътов
Коментари Харесай

Пчелар на годината - 2023 за Плевен: Когато пчеларят е съвестен, тогава и медът е чист и хубав

С решение на Областния пчеларски съюз в Плевен, Емил Пътов от градТръстеник беше разгласен за „ Пчелар на годината ” на Плевенска област за 2023 година

Емил Пътов е с дългогодишна процедура в областта на производството на мед, има 350 кошера и е едно от лицата на нашумялата през последните години платформа „ Истински мед ”, чиято цел е да разпространява българската продукция и да насърчи потреблението на чист артикул.

Наградата му беше връчена на12-ти ноемврив заседателната зала на Областната администрацияот зам.-областнияуправителНиколай Абрашев.



В пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен пчеларят, който всяка заран пие кафето си с мед показа повече за себе си, за това какво са пчелите за него, за това по какъв начин е почнал, помагайки на родителите на жена си, което пък е довело и до прибирането на младото семейство в град Тръстеник от столицата, където и двамата работели на смени, гледайки двете си момчета – Камен и Борил.

„ Бабата и дядото си гледаха кошерите, помагах когато се прибирахме от София. Увеличихме стопанството от 30 - 40 на 100 кошера. Тогава се прибрах, записах се и започнах да върша всичко професионално “.

Заедно със брачната половинка си, Емил Пътов основава личен етикет на меда, създаван от фамилията му. Причина е ниската цена, на която се изкупува медът в България на едро.

„ Започнахме да се опитваме да продаваме буркани с мед в дребни магазинчета. Потръгнаха нещата, а след това отидохме на базари няколко пъти като и там се получи добре, и към този момент вървим по-сериозно в доста градове “.

Емил Пътов е обхванат напълно от работата си към пчелните кошери, които към този момент са 360 на брой.

„ Не знам коя дата е през днешния ден. Сутринта адресирам децата на учебно заведение и сме на пчелина, като когато бяха дребни сме имали случаи да не помни да ги взема.

Семейството има пчелин и на Балкана – в село Врабево. На въпрос на Дарик радио за разликата сред балканския мед и този, създаден в плевенския край, Емил Пътов сподели:

„ Оказа се, че разликата е огромна и да вземем за пример в Балкана фамилиите са по-силни през зимата. В полето те постоянно отслабват през зимата и желаят повече внимание, до момента в който на Балкана евентуално тъй като климатът там е малко по-постоянен, фамилиите са по-добри и по-рано се развиват.

За разликата в меда, и нашият - Плевенският си е прекрасен, и Балканският е прекрасен. Когато пчеларят е съзнателен, тогава и медът е чист и прекрасен “, сподели „ Пчелар на годината ” на Плевенска област за 2023 година, Емил Пътов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР