С решение на Народното събрание бе създадена мега агенция за

...
С решение на Народното събрание бе създадена мега агенция за
Коментари Харесай

Шефът на Антикорупция пред БЛИЦ TV: Скоро ще отнемем 200 млн. лева на Прокопиев, ако той не докаже, че са законни! Той не е първият олигарх, на който запорираме имущество, такъв беше и Цветан Василев

С решение на Народното събрание бе основана мега организация за противопоставяне с корупцията по високите етажи на властта. Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество) краткотрайно се управлява от Пламен Георгиев, който ръководеше КОНПИ, а преди този момент бе зам.-правосъден министър и прокурор. Ето по какъв начин господин Георгиев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Георгиев, ръководената от Вас Комисия за противопоставяне на корупцията организира взаимна интервенция с прокуратурата и полицията против кмета на Септември Марин Рачев. Удовлетворен ли сте от решението на Специализирания съд, с което Рачев краткотрайно бе отхвърлен от служба?
- Напълно съм удовлетворен от решението на съда, тъй като ние изпълнихме една извънредно сполучлива интервенция. В нея бяха открити голям брой доказателства, които безусловно изрично уличават кмета в осъществени закононарушения.

Разбира се оттук насетне доказването на виновността на кмета е работа на прокуратурата, само че съгласно мен решението на съда е законосъобразно, защото е ясно, че той би могъл да влияе върху показанията на бъдещи очевидци, както и да укрие документи.

Така че това беше едно доста вярно и разумно решение на съда. Но аз се веселя, че ние в един доста къс период, безусловно десетина дни откакто работеше новосъздадената комисия успяхме да проведем интервенцията и занапред очаквайте още доста такива.

- Към кметове, предприемачи или политици ще бъдат ориентирани новите интервенции на Комисията за противопоставяне на корупцията?
- Срещу всички, които изброихте. Тепърва ще има интервенции и против локалната власт и против по-високо равнище политически лица, а също по този начин и във връзка с магистрати.

Ние работим и във връзка с противопоставяне на корупцията измежду магистратите, тъй като аз дублирам от дълго време, че в случай че ние имаме една добре работеща правосъдна система с почтени хора, то тя ще може да изправи всички недъзи в обществото! Не сме не запомнили магистратите! Очаквайте скоро интервенции против тях.

- Изкушават ли се магистратите да употребяват служебното си състояние, с цел да взимат нерегламентирани средства?
- За страдание отговорът е да. Имаме такава информация. Тези случаи не са един и два, само че всеки ще си сърба попарата, която е надробил!

Работим на доста високи обороти. Знаете, че звеното за битка с корупцията от ДАНС към този момент е част от нашата Комисия. Очаквайте доста резултати.

Лично аз с каквото съм се захванал съм се справил и съм уверен, че ние имаме силата и опцията да се преборим с корупцията!

- Голяма дискусия се разгоря, откакто КОНПИ наложи запор в размер на 200 милиона върху имуществото на подсъдимия Иво Прокопиев. БЛИЦ беше първата медия, която оповести, че Апелативният съд в Бургас е почел желае на ръководената от Вас Комисия. Какво следва оттук насетне във връзка с имуществото на Прокопиев?
- Първо желая да кажа, че решението на съда беше безусловно обосновано и стимулирано.
Точка по точка бяха отхвърлени всички възражения на Прокопиев и отбраната му за твърдяни от тях незаконосъобразни дейности.

В решението на съда извънредно добре беше написано, че всичко което е свършила КОНПИ е законосъобразно.
За нас няма свещени крави. Г-н Прокопиев не е първият олигарх, на който запорираме имущество, подобен беше и Цветан Василев. Има и други лица.

Оттук нататък всеки би трябвало да се тормози, в случай че има нелегално добито имущество!


А във връзка с Вашия въпрос какво следва оттук насетне за подсъдимия, господин Прокопиев би трябвало да показа декларация пред нашата Комисия, в която да потвърди законността на неговите приходи. Ако не може да го направи, то в края на месец февруари КОНПИ ще внесе иск за лишаване на имуществото му, което към този момент сме запорирали.
Разбира се, в случай че господин Прокопиев потвърди, че има законни средства тогава инспекцията против него ще бъде прекъсната.

- Вашият опит като магистрат сочи ли, че подобен човек като него е съумял по почтен път да завоюва стотици милиони левове?
- Фактът, че ние сме внесли този иск, фактът че той е утвърден от съда на първа и е доказан на втора инстанция, приказва че ние сме събрали задоволително доказателства, че имуществото, което е добито от господин Прокопиев за нас е нелегално добито.

- Очаквате ли истерична офанзива от кръга „ Капитал “ във връзка на Вашите дейности?
- Атаката към този момент се случи. Дори преди нашето решение имаше теч на информация. С оглед на това към този момент тече инспекция на ДАНС от кое място е изтекла класифицирана информация по отношение на този случай.

Атаки има доста, само че да Ви кажа те въобще не ме интересуват. Важното е, че съм тук, с цел да си свърша работата по закон. Малко ме интересува това кой и какво написа.

В последна сметка има доста още за извършване и ви споделям, че страната е мощна и има опция да се оправи с корупцията.

От тази позиция моля към всички жители, които по някакъв метод са станали очевидци на корупция: Давайте сигнали!
Вече можем да работим по сигнали на жители, а допреди 10 дни нямахме такава опция.
Така че подавайте сигнали за корупция, убеждавам ви, че ще ги обработим!

- Споменахте името на банкера дезертьор Цветан Василев, на който преди година и половина КОНПИ наложи рекорден запор за над 1 милиарда лв.. Какво се случва по този въпрос?
- Делото е в съда. Оттук нататък следват правосъдни процедури, които са дълги и сложни, тъй като материалите по делото са стотици страници.

Чакаме същинският правосъден развой, в който ще бъдат изслушани очевидци и ще бъдат прегледани експертизи. След това съдът ще вземе решение дали да отнеме това в действителност гигантско имане, което сме запорирали.

- Самият Цветан Василев пред негови доближени медии се опита да Ви нападна от Белград. Как гледате на неговите дейности по отношение на Вас?
- Най-нормалното е когато ти е запорирана сума от близо 1 милиард лв. да атакуваш този, който го е направил.

Правят го и хора, на които са запорирани даже суми от порядъка на 5 или 10 хиляди лв..

Само ще Ви дам един образец – преди 5 години, когато бях зам.-министър на правораздаването и посещавах пандизите, над 90% от пандизчиите твърдяха, че са почтени. Всички обясняваха по какъв начин са в пандиза заради неточност в системата или по някаква друга причина, която е независеща от тях или че са били набеди.

Ние работим единствено с обстоятелства и доказателства, които представяме в съда. А другото е просто една говорилня.

- Обещахте да няма свещени крави за Комисията за противопоставяне на корупцията. Има ли постъпили сигнали против политици?
- Има постъпили данни за корупция на доста равнища, в това число и в политическите среди. Навсякъде! Имаме доста данни, въпросът е ние да ги обработим и да ги създадем годни доказателства, които по-късно да се употребяват за едно произвеждане, както се случи и с кмета на Септември. Виждате, че събрахме доста доказателства, които дадоха съображение на съда да го в профил от служба.

- Ще продължат ли положителните Ви партньорски отношение с Вашите сътрудници от Европа?
- Ние имаме извънредно положителни партньорски връзки и с Европа, и с Америка. Комуникацията сред нас е доста добра.

Реално нашата комисия е основана, с цел да лишава нелегално добито имущество от хора, които го имат в огромни размери. Рядко те държат активите си в България.

В този смисъл интернационалното съдействие е извънредно значимо, още повече на фона на разширените пълномощия на нашата комисия.

- Да, само че имате и доста критици!
- Ще отговоря и на тях. България сътвори нещо в действителност неповторимо и нека хората да си дадат сметка за това.

Когато стартираме една инспекция ревизираме първо дали е осъществено корупционно закононарушение, по-късно ревизираме дали има нелегално добито имущество и най-после дали има спор на ползи. Т.е. когато имаме един случай дали е по сигнал или по наша разработка, ние вършим една извънредно задълбочена инспекция, по време на която другите служби си сътрудничат.
Вече имаме случай, при който събрани доказателства спор на ползи към този момент са предадени към сътрудниците на някогашната ДАНС, които към този момент са част от нашата комисия.

Създаде се една неповторима база с данни сред доста органи, което дава опция за големи триумфи в нашата работа.

- Благодаря господин Георгиев и триумф в работата за страната.
- И аз Ви благодаря, господин Крачунов.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР