С решение на Министерския съвет днес ще стартира реализацията на

...
С решение на Министерския съвет днес ще стартира реализацията на
Коментари Харесай

Денков обяви голямата новина за АЕЦ Козлодуй

С решение на Министерския съвет през днешния ден ще започва реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това заяви министър председателят Николай Денков при започване на постоянното държавно съвещание.

" Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. в допълнение предприятието, което ще дава отговор за тази реализация и то ще стартира договарянията с компаниите, които би трябвало да построят Седми блок. Срокът, който се планува, е 2033 година ", изясни министър-председателят.

" Със същото решение ще стартира подготовката и за 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Тъй като проектът е двата да вървят паралелно като строителство и в границите на две до три години да бъдат подготвени и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощ е 2300 мегавата, с което те доста надвишават мощността от 1760 мегавата на затворените Първи до Четвърти блок на АЕЦ " Козлодуй ", уточни Денков.

Част от плана на дневен ред планува кабинетът да разиска план на меморандум за съгласие сред няколко европейски страни за взаимно закупуване на наземни системи за противовъздушна защитата в границите на самодейността „ Щит на европейското небе “. В самодейността, с изключение на България, вземат участие още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на защитата.

Одобряването на Национална тактика за околната среда 2021-2030 година също е част от дневния ред на държавното съвещание. Очаква се държавното управление да утвърди присъединяване на България с Национален щанд в Международното ревю за биохрани „ БИОФАХ 2024 “ в Нюрнберг, Германия, както и присъединяване на страната ни в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство.

Кабинетът би трябвало да утвърди и спомагателни разноски за 2023 година за финансовото обезпечаване на действия по Програмата за създаване и реорганизация на детски ясли и градини
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР