С решение на КПКОНПИ от 1 декември 2021 г. материалите

...
С решение на КПКОНПИ от 1 декември 2021 г. материалите
Коментари Харесай

КПКОНПИ са изпратили на прокуратурата материали от проверката на Община Варна

С решение на КПКОНПИ от 1 декември 2021 година материалите от инспекцията на социална поръчка в Община Варна са изпратени по подготвеност на Прокуратурата на Република България с оглед данни за осъществено корупционно закононарушение от лица, заемащи висши обществени длъжности. Част от добитата информация е в хода на осъществено взаимоотношение на КПКОНПИ с ГДБОП – Министерство на вътрешните работи.

Действията на Комисията са по сигнал по отношение на процедура по желание на реализатор за социална поръчка на стойност 85 000 000 лева Поръчката е от 2021 година, а средствата за нея са отпуснати по Оперативна стратегия „ Околна среда “ като безплатна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически рейсове и 60 бр. зарядни устройства за тях, напомня Българска национална телевизия.

На 18 ноември 2021 година чиновници на Дирекция „ Противодействие на корупцията “ направиха дейности на място в Община Варна – условие на документи и снемане на пояснения от длъжностни лица в постройката на общината. Впоследствие в хода на инспекцията бяха снети пояснения от всички членове на комисията по желание на реализатор за закупуването на електрическите коли, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са пояснения и от шефовете на компании, които в хода на процедурата са били отстранени от присъединяване, от изпълнителния шеф на общинското сдружение „ Градски превоз “ ЕАД и от чиновници в същото сдружение.

Установени са непозволени дейности от лице, заемащо висша обществена служба, при установяване на състава на екипа за ръководство на плана. Установено е също, че е оказвано влияние на член на комисията по желание на реализатор в интерес на съответна компания. В резултат на това, претендентите не са били обективно оценени и е позволен единствено един от тях.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР