С рекордните 400 000 зрители в киносалоните и над 3

...
С рекордните 400 000 зрители в киносалоните и над 3
Коментари Харесай

Перфектната дипломатическа катастрофа в „Мисия Лондон” от Алек Попов

С рекордните 400 000 фенове в киносалоните и над 3 000 000 телевизионни фенове едноименната екранизация на „ Мисия Лондон “ от Алек Попов се трансформира в най-гледания български филм за последните 30 години, а самата книга беше преведена в над 16 издания в чужбина.

Сега определяният постоянно като най-забавния български разказ на XXI век се появява в ново модифицирано издание, с цел да възроди историята на една неуместна дипломатическа задача с ослепителен балкански привкус и елегантно възприятие за комизъм. В центъра на събитията се оказва тъкмо българското посолство в Лондон – емблематичен кръстопът на власт, пари, снобизъм, упоритости и... комплекси!

Пристигането на новия дипломат Варадин Димитров ще промени напълно живота на дипломатите, потънали в блажено безхаберие и дребни далавери. Новият дипломат е изправен пред невъзможна задача: да овладее битовия безпорядък и да задоволи капризите на българската политическа класа. Решен да извърши задачата си непременно, той се оставя в ръцете на сенчеста пиар организация, която му дава обещание достъп до най-високите етажи на английското общество. А когато в играта се намесят кралица Елизабет II, лейди Даяна и ято злополучни патици… резултатът е „ съвършената злополука “.



Творбата на Алек Попов хвърля светлина върху най-тъмните ъгълчета от покоите на политическия ни хайлайф и се трансформира в плашещо вярна подигравка на действителността.

„ Мисия Лондон” е пример за високия смешен разказ в положителните обичаи на творбите Илф и Петров и преплита в себе си претекстове и сюжети в духа на Джером К. Джером и Ярослав Хашек. Сладко литературно възмездие, в което смехът на читателя се трансформира в най-безмилостния камшик за самозабравилата се политическа класа.

„ Мисия Лондон “ съгласно мен е най-смешната книга в новата българска литература. Толкова смешна, че най-после на човек му се доплаква.”
Георги Цанков, „ Вестник за жената”

„... неговият комизъм е оръжие на безмилостна обществена рецензия както при Ярослав Хашек и Илф и Петров...”
Миленко Йергович

„ Това е един същински европейски смешен разказ в положителните обичаи на П. Г. Удхаус, Роалд Дал и Том Шарп.... Ситуациите са български, а хуморът, с който са разказани, е тъничък британски. Много мощно е изкушението да се каже, че по самоирония и жилеща ирония творбата на Алек Попов се подрежда до класика и негов адаш Алеко Константинов.”
Христо Кьосев, в. „ 24 часа “

„ … на пазара е една книга, която персонално за мен е доживяното възмездие за всички унижения, търпени от български жители при съприкосновението им с българските дипломатически задачи по света. (…) Горещо ви предлагам тази книга – горчивият смях е единствената ни отбрана в този миг.”
Любен Дилов-син, в. „ Сега”

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР