С рекордните 11,58 милиона студенти, които се очаква да се

...
С рекордните 11,58 милиона студенти, които се очаква да се
Коментари Харесай

Местните власти в Китай въвеждат активно мерки за увеличаване на заетостта сред висшистите

С рекордните 11,58 милиона студенти, които се чака да се дипломират през 2023 година, разнообразни провинции в Китай вкараха ограничения за поощряване и стабилизиране на заетостта. Според анализатори, повишението на заетостта ще има позитивно влияние както върху промишлеността, по този начин и върху потреблението, и е от решаващо значение за постоянното икономическо възобновяване и напредък.

Властите на столицата Пекин оповестиха 15 ограничения за стабилизиране на заетостта, в това число даване на еднократни дотации към предприятията за основаване на работни места, поощряване стартирането на бизнес от висшисти и служащи мигранти, осъществяване на образования за придобиване на професионални умения, както и увеличение на финансовата поддръжка за дребни и микропредприятия.

Южната провинция Юннан също вкара 17 ограничения за увеличение на работните места за висшисти. Например, микро-, дребните и междинни предприятия там получат еднократна дотация от 5000 юана (690 долара) за всеки нает новозавършил студент. Еднократна финансова помощ от 5000 юана ще бъде давана на приключили студенти, които работят в предприятия в дребни градове и села. Младежите, които пък решат след края на образованието си да се върнат вкъщи, с цел да стартират бизнес, изключително електронна търговия, ще получат дотация за пускане до 30 000 юана.

От 2023 година отделите по човешки запаси и обществено обезпечаване в Юннан са проведени повече от 3170 събития за набиране на работна ръка, на които са представели 560 000 позиции. Курсове за професионално образование са минали 25 412 висшисти. Провинцията също по този начин е изплатила 118 милиона юана дотации на 118 000 приключили университети със особени компликации при намирането на работа и започването на бизнес.

Други градове и провинции също организираха събития за набиране на работна ръка и в поддръжка на заетостта.

Нанчан в провинция Дзянси, да вземем за пример, организира панаир на труда, на който повече от 3000 работни места бяха препоръчани от 152 предприятия в 11 области като интернет, строителство и обучение.

Държавните предприятия в източната провинция Шандун имат за цел да наемат 23 720 приключили университети през 2023 година Властите там също по този начин се ангажираха да разширят набирането на личен състав в обществения бранш.

Напоследък Министерството на образованието и други отдели, дружно с университети организират интензивно разнообразни онлайн и присъствени панаири за рекламиране и набиране на личен състав, с цел да оказват помощ на приключилите студенти да си намерят работа.

Стабилизирането на заетостта може фундаментално да насърчи икономическото възобновяване и да форсира икономическия цикъл, споделя Ху Циму, заместник-генерален секретар на Форум 50 за интеграция на цифровата и действителната стопански системи.

„ Първо, стабилната претовареност може фундаментално да увеличи потреблението, защото разполагаемият приход на семействата надлежно ще се усили. Второ, разноските за труд на предприятията ще бъдат понижени, защото локалните управляващи раздават дотации непосредствено за наемане на нови висшисти, което ще усили корпоративните облаги “, показва той.

Проученото равнище на безработица в Китай измежду възрастовата група 16-24 години доближи нов връх през май, достигайки 20,8 %, съгласно Националното статистическо бюро. Говорител на бюрото разяснява, че обстановката със заетостта остава постоянна, като се възползва от „ целенасочени подкрепящи ограничения “, до момента в който стопанската система продължава да се възвръща. Особено бързото възобновяване на бранша на услугите има основно позитивно влияние върху пазара на труда.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР