С регулаторите трябва да има ясен механизъм, който да не

...
С регулаторите трябва да има ясен механизъм, който да не
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев : Ако Конституцията не бъде приета под тази форма, ключовите министри подават оставка

„ С регулаторите би трябвало да има явен механизъм, който да не разрешава това, което се случи с НЗОК, да се случва още веднъж. Трябва да има асортимент на тези хора. До момента партиите предлагаха разнообразни претенденти. Понякога се оказва, че се избира минимум нехаресваният претендент. Трябва да има ясни критерии. Регулатори сега няма. Това беше една от поръчките, с които отидохме на избори “.

Това разяснява в „ Тази заран “ депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Ивайло Мирчев.

„ Надявам се регламентът да бъде подготвен бързо. Алтернативното болшинство на ГЕРБ е „ Възраждане “. Избирателите на „ Възраждане “ би трябвало да знаят, че по подаден знак на ГЕРБ „ Възраждане “ гласоподава. То това се случи. Проблемът не е ГЕРБ. Те си имат политическа цел и си я преследват. Проблемът е реакцията на „ Възраждане “. Мандатът на подуправителя на НЗОК е до 2028 година Става дума за 8 милиарда лв. на година. Когато се избира този подуправител, „ Възраждане “ се оказва „ златен пръст “, разяснява той.

Мирчев добави, че КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов контрол са с изтекли мандати. 

„ Това е поръчка и на премиера Николай Денков, и на министъра на правораздаването Атанас Славов. Ако Конституцията не бъде призната под тази форма, основните министри подават оставка. До момента такива индикации във връзка с Конституцията няма “, сподели Мирчев.

„ Движение за права и свободи не е сътрудник. Трудно ми е за ГЕРБ да говора като за сътрудник. С ГЕРБ поддържаме държавно управление, което няма опция. Без Движение за права и свободи измененията в Конституцията няма по какъв начин да минат, тъй като трябват 160 гласа. Ако някой си мисли, че без Движение за права и свободи може да приемем избрани конституционни промени, се лъже. Няма с кого. „ Възраждане “ няма да ги поддържат “, акцентира националният представител от ПП-ДБ. 

Според него в ръководството на регулаторите всички парламентарни сили е имат представители.

„ Това постоянно е било по този начин. Никога в регулаторите са били представители единствено на ръководещата мощ. Не е коментирано дали те ще подпишат механизма за назначение на ръководството в регулаторите. Делян Пеевски разяснява много неща. Може и Българска социалистическа партия да имат представител в регулаторите. Темата е, че регулаторите би трябвало да работят като регулатори. Давам образец - когато един министър председател желае да построи „ Турски поток “, той да не звъни на шефа на КЕВР и да му кажеш – „ Ще ми одобриш „ Турски поток “. Шефът на КЕВР би трябвало да му каже – не можем да построим „ Турски поток “, тъй като първо, второ.. “, разяснява Мирчев. 

„ На господин Пеевски на къщата му на ул. „ Каменец “ в " Горна Баня " аз съм му лепил плакати, а неговата защита ме е гонила. Тези хора, които сме в ръководството, не сме станали по-различни. Искали сме доверие на изборите, с цел да разградим този модел. В Народното събрание има такава степен на осъзнаване, че повече по този начин не може. Чудо няма по какъв начин да стане с 63-ма депутати, само че мога да ви кажа, че всички те са стоманени и те ще създадат всичко допустимо подобен модел повече да не съществува “, уточни той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР