С референдум за излизане от ЕС заплашиха превозвачитеРеферендум за излизане

...
С референдум за излизане от ЕС заплашиха превозвачитеРеферендум за излизане
Коментари Харесай

С референдум за излизане от ЕС заплашиха превозвачите

С референдум за излизане от Европейски Съюз заплашиха превозвачите Референдум за излизане от Европейски Съюз се заканиха да предизвикват българските превозвачи , в случай че плануваните ограничения в пакет „ Мобилност 1 “ бъдат признати без смяна. Ако новите правила бъдат утвърдени, няма да има български транспортен бизнес в Европа , съобщи за „ Дарик “ Йордан Арабаджиев , изпълнителен шеф Съюз на интернационалните превозвачи.

Сред проблематичните съгласно сектора оферти са задължението водачите да се прибират в домовете си на всеки три седмици и възбраната да нощуват в камионите си. Спорен е и интервалът, след който стартират да се изплащат командировъчни средства с размер на командировъчните в страната, през която минават.

Предложенията в пакет „ Мобилност 1 “ се гласоподават от 17 часа българско време в Транспортната комисия на Европарламента. По същото време българският евродепутат Ангел Джамбазки провежда митинг.

Водачи на камиони, които се намират наоколо до белгийската столица, даже във Франция и Холандия, ще се включат в митинга, уточни Васил Пиронков, ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи.

Ангел Траков, ръководител на Съюза на интернационалните превозвачи, съобщи от своя страна, че датата на митинга е била оповестена едвам предходната седмица и времето за реакция е малко.-->

Предложенията на Европейската комисия по пакет „ Мобилност 1 “ са унищожителни за българските транспортни компании . Ако бъдат признати в настоящия им тип, за родните превозвачи било по-добре да са като македонските и сръбските си сътрудници, които няма потребност да отговорят на такива условия, уточни Йордан Арабаджиев и посочи, че крайната мярка, която браншът преглежда, е иницииране на референдум за излизане от Европейския съюз: „ Ако бъдат признати тези правила, ние считаме, че просто няма да има български транспортен бизнес в Европа. Това го споделяме като краен вид, защото турските, сръбските и македонските превозвачи няма да дават отговор на такива условия, по-добре ние да предизвикваме образуване на подобен референдум. Искам да бъда оптимист и това да не наложи. Очаквам някой в Западна Европа да ни чуе и да одобри причините ни, че няма по какъв начин с административна регулация да се унищожава цялостен един бизнес “.
 Протест на превозвачи БГНЕС


Йордан Арабаджиев добави, че браншовите организации са призовали водачите, намиращи се покрай Брюксел, да се включат в митинга, който българският евродепут Ангел Джамбазки провежда през днешния ден, когато се гласоподава обществената част на пакет „ Мобилност 1 “ в Транспортната комисия на Европарламента.

Водачи на камиони , които се намират наоколо до белгийската столица, даже във Франция и Холандия, ще се включат в митинга, уточни Васил Пиронков, ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи, който има и компания за тежкотоварни транспорти. Той добави, че упованията му са мащабът на недоволството да бъде като на това в София на 17 май.

Ангел Траков , ръководител на УС на Съюз на интернационалните превозвачи, съобщи от своя страна, че датата за митинга е била оповестена едвам предходната седмица и времето за реакция е малко:

„ Добре пристигнал е този интерес, той е в наш интерес, само че съгласно мен малко несериозно се отнасяме към този проблем, който е доста сериозен. Ще бъде тъпо, в случай че някой политик желае да употребява този народен митинг за политически дивиденти. Не знам до каква степен ще се провежда, тъй като с цел да е в наш интерес, трябваше по-рано да бъде проведен “.

Ако бъдат признати, новите правила ще създадат българските транспортни компании неконкурентноспособни и ще ги изхвърлят от европейския пазар, безапелационни са превозвачите.

След днешното гласоподаване в Транспортната комисия на Европейския парламент, идната значима стъпка е Съветът на министрите на 7 юни .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР