С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от

...
С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от
Коментари Харесай

ЕК започва четири наказателни процедури срещу България

С постоянния пакет от решения по отношение на нарушавания от страна на страните членки Европейската комисия подхваща правни дейности против страните членки, които не извършват своите отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз, оповестяват от Европейската комисия.
Решенията по процедури за нарушавания по отношение на България са във връзка с:

Околна среда
Европейската комисия реши да изпрати стимулирано мнение на България (INFR(2020)2106) заради това, че не е премахнала пречките пред достъпа до правораздаване по отношение на проектите за качество на въздуха според Директивата по отношение на качеството на атмосферния въздух (Директива 2008/50/ЕО). България не е подсигурила, че природозащитните организации или физическите и юридическите лица имат право да сезират националните съдилища. Тази опция подсигурява, че те могат да оспорят неналичието на проекти за качеството на въздуха или неспособността им за справяне със замърсяването на въздуха. През май 2020 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България. Днес Комисията реши да изпрати стимулирано мнение на България, която разполага със период от два месеца, с цел да отговори и да предприеме нужните ограничения.

Правосъдие
Европейската комисия реши да изпрати публично уведомително писмо на България (INFR(2023)2012) заради това, че не е транспонирала вярно разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на битката с измамите, засягащи финансовите ползи на Съюза, по наказателноправен ред (Директива (ЕС) 2017/1371). Комисията откри няколко казуса със сходството в България във връзка с определението за някои закононарушения и обвързваните с тях наказателни наказания, както и отговорността на юридическите лица за закононарушения, осъществени в тяхна изгода. България разполага със период от два месеца, с цел да предприеме нужните ограничения за премахване на откритите от Комисията дефекти.

Мобилност и превоз
Европейската комисия реши да изпрати стимулирано мнение на България (INFR (2019) 2218) заради неспазване на разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на морското съоръжение, съдържащи се в Директивата за морското оборудване (Директива 2014/90/ЕС), която включва общи правила за сигурност на съоръжение като избавителни жилетки, системи за разчистване на отпадъчни води или радари на борда на корабите, плаващи под знамето на страна от Европейски Съюз, за също по този начин да се предотврати подправянето им. България не прави съответен контрол на пазара на морско съоръжение на борда на корабите, за който дава отговор. През октомври 2019 г. Комисията изпрати публично уведомително писмо на България. Тъй като България към момента не е докладвала за никакви действия по контрол на пазара, Комисията реши да издаде стимулирано мнение.

Финансова непоклатимост, финансови услуги и съюз на финансовите пазари
Европейската комисия реши да изпрати публично уведомително писмо на България (INFR(2023)2038) поради неправилното транспониране в нейното законодателство на 5-ата Директива по отношение на битката с изпирането на пари (Директива (ЕС) 2018/843). България е уведомила за цялостно транспониране на директивата. Въпреки това Комисията откри няколко случая на погрешно транспониране (несъответствие) на директивата в националното законодателство. Ако България не даде приемлив отговор в период от два месеца, Комисията може да реши да изпрати мотивирано мнение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР