С ред намерените останки е открит биологичен материал, който е

...
С ред намерените останки е открит биологичен материал, който е
Коментари Харесай

Ефтимов: Сред останките е открит биологичен материал

С ред откритите остатъци е открит биологичен материал, който е възложен за ДНК експертиза. Това сподели на брифинг във Варна началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, представен от Агенция „ “.

"Реакцията на военноморските сили е проведена и планувана в най-възможните къси периоди с включване на кораби и вертолети от състава на авиобаза „ Чайка “. В 00:45 ч. се изгубва контакт, след което с настъпването на светлата част на денонощието и опцията да се организира образно наблюдаване на вертолетите през днешния ден са открити елементи от избавително съоръжение, парчета. Към 11.03 часа през вчерашния ден стартира събиране на останките. За страдание, би трябвало да потвърдя, че измежду откритите остатъци е открит биологичен материал, който е възложен за ДНК експертиза ", сподели той.

"Действията се насочват към намиране на черната кутия за самолета. Това е основен миг, с цел да могат да се проучват аргументите и да може да продължи плановата летателна активност на изтребителната авиация на Българската войска ", добави Ефтимов.

Той заяви, че продължава въз основата на разбора на откритите парчета търсенето в показания регион, където се прави проучване на дъното.



Припомняме, че малко след среднощ в сряда изтребител МиГ-29 с един водач на борда изчезна от радарите при обучение край Шабла. Открити са единствено парчета от самолета и избавителна жилетка. Към мястото на учението по неотложност през вчерашния ден отпътуваха министър председателят Стефан Янев и военният министър Георги Панайотов.

Ето какво съобщи през днешния ден министър Панайотов:

"За страдание, няма резултат от издирването на водача. Цяла нощ флотът е работил. Обследвано е морското дъно със сонар. Не е намерено нищо повече от откритото денем ", изясни пред министърът на защитата.

Проверява се регион с размери – 20 кв. морски благи, което е към 40 кв. км.

" Трябва да сме подготвени да приемем най-лошото .

Установена причина няма, тъй като тече следствие и резултатите не са подготвени. Опасявам се, че това ще се случи след няколко дни. Операцията продължава. Корабите са там, търсят машината, търсят водача. Отчитам времето от последния контакт с водача, минали са повече от 30 часа. Температурата на водата е ниска, има морски течения. Шансът той да бъде открит жив и здрав е доста, доста дребен ", сподели още Панайотов.

Служебният министър председател Стефан Янев заяви преди началото на съвещанието на кабинета през днешния ден ,

че към момента няма положителни вести за ориста на майор Валентин Терзиев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мобилизирани са всички средства на българските Военноморски сили и останалите армии, в това число и външни средства. Надяваме се да има резултат, за което навреме ще осведомяваме, сподели министър председателят.

Вчера министър председателят Стефан Янев и министърът на защитата Георги Панайотов отпътуваха към региона на случая със самолета МиГ-29, което наложи отлагането за през днешния ден на постоянното съвещание на Министерския съвет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР