С разрешения за поставяне на леки преместваеми обекти собственици на

...
С разрешения за поставяне на леки преместваеми обекти собственици на
Коментари Харесай

Безхаберие "бетонира" незаконно строителство на "Пристанище Варна"

С позволения за слагане на леки преместваеми обекти притежатели на заведения за хранене и нощни клубове върху кейовете на варненското пристанище - изключителна държавна благосъстоятелност, са изливали бетонни плочи и са зидали солидни стени. Всичко това се е случило в последните месеци от ръководството на държавното управление на ГЕРБ (документите се подписват от министъра на транспорта), а мениджмънтът на държавното сдружение " Пристанище Варна " е затварял очи за протичащото се върху терени, които ръководи. Фактите са документирани в информация на служебния министър на превоза Георги Тодоров, показана в границите на парламентарния надзор.

Според наличието на документа всички търговски обекти, намиращи се в територията за свободен достъп на варненското пристанище, би трябвало да са преместваеми по смисъла на специфична разпоредба за типа на този вид обекти. Проверките, осъществени в края на предходната и началото на тази година от " Морска администрация " - Варна, обаче са открили

нарушавания на разпоредбите и наредбите

" При инспекциите на преместваемите обекти, ситуирани на пристанищния терминал, на обект " Брик - бар " с изключение на монтирането на железни структури се установи построяването на стени с тухли и зидарски разтвор, е записано в протокола от инспекция, осъществена на 21 декември м.г. Такива материали и дейности - тухли и зидане, не са разказани както в плановата документи, по този начин и в разрешението за градеж, издадено от министъра на превоза на 11 май 2020 година ", написа още в протокола. Той е представен от Георги Тодоров в отговорите на въпроси, заложени от депутата Стела Николова ( " Демократична България " ).

По време на строителството на " Брик - бар " възражения против нарушаването на издадените позволения не са създали нито " Пристанище Варна " ЕАД - собственик на кейовете, нито от териториалното отделение на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ", излиза наяве от отговора на министър Тодоров, оповестен в уеб страницата на Народното събрание.

Веднага след инспекцията, осъществена от " Морска администрация ", е издадено предписание

нелегално построените стени да бъдат съборени а при положение на несъблюдение на това предписание притежателят на заведението - сдружението " Дивиде ", да отстрани целия обект.

Проверката за осъществяване на това предписание е осъществена от " Морска администрация " - Варна, на 1 март т.г. Но отразеното в протокола от нея провокира неразбиране. Оказва се, че на обекта е отстранен отчасти единствено външен пласт зидария, покриваща противозаконните стени, като в това време са построени нови, вътрешни. Освен това притежателят на заведението - сдружението " Дивиде ", е поискало от тогавашния министър на превоза Росен Желязков ново позволение за слагането на " интериорни детайли " в заведението, които на процедура се оказват точно новите солидните тухлени стени. Желязков удовлетворява незабавно това искане, излиза наяве от отговорите на служебния му правоприемник на поста Георги Тодоров. А с това на процедура построяването на солидна вместо преместваема структура към този момент става изцяло законно. 

Второто нарушаване на издадените строителни позволения,

установено от инспекцията на " Морска администрация ", е обвързвано с полагането на железна арматура и изтичане на плоча с потребление на бетонпомпа за второто равнище на друго заведение, благосъстоятелност още веднъж на " Дивиде ". " В същото време в плановата документи за обекта като материал за подовете са посочени подови панели от LTE ламарина с заряд от лек бетон, е записано в протокола от осъществената инспекция. В разрешението за слагане на преместваем обект, издадено от министъра на превоза на 21 януари т.г., не са посочени действия като създаване на кофраж, полагане на арматурна мрежа и изтичане на бетон. "

Според протокола, формиран след инспекцията, на притежателите на заведението е бил даден период от две седмици, с цел да приведат непринудено обектите си в сходство с нормативните условия или да ги отстранен изцяло. Но нищо сходно не се е случило.

Датировката на документите от инспекцията демонстрира, че препращането на протокола с установените нарушавания от централата на " Морска администрация " в София до транспортното министерство, ръководено и по това време към момента от Росен Желязков, е лишило две седмици. Следи от каквато и да било реакция по-късно обаче няма. Освен едно писмо с информация, изпратено от " Пристанище Варна " до " Морска администрация ". Според неговото наличие " изпълнителят на обекта е почнал незабавни действия за привеждането му в сходство с нормативните условия ". Но защото от писмото не ставало ясно по какъв начин " незабавните действия " са били удостоверени писмено, " Морска администрация " е подхванала нова инспекция. Резултатите от нея са евентуално

една от най-ярките илюстрации на административната отпадналост в опълчването на противозаконното строителство.

В протокол от повторната ревизия, формиран на 6 август т.г., е записано безусловно следното: " Подовете на първо и второ равнище на обекта са покрити с обшивка и на процедура е невероятно да се открият типът и материалът на подовата структура, без да се отстрани настилката. "  

На 27 август т.г. - единствено три дни откакто народния представител от Варна Стела Николова насочва парламентарното си запитване до служебния транспортен министър Георги Тодоров, от сдружението " Дивиде " - реализатор на обектите, са изпратили писмо до всички институции, ангажирани със случая, с което осведомят за следното: " Всички установени нередности, в това число тези за изтичане на бетонна плоча, са напълно отстранени, като всички дейности са осъществени в наличието на " Пристанище Варна " ЕАД. " В умозаключение на писмото си от компанията предизвестяват, че " смятат за незаконосъобразно и нецелесъобразно издаването на следващи наставления, с които се изисква унищожаване на към този момент положена обшивка ". 

Дружеството " Дивиде " е измежду трите най-големи наемателя на площи

в така наречен зона за свободен достъп в " Пристанище Варна ". Другите два са фирмите " Профектус систем " и " Профектус трейд ". Трите сдружения са регистрирани сред 2016 и 2019 година с уставен капитал сред 10 до 100 лева

" Дивиде " е наемател на малко над 13 дка на мястото на някогашните трето и четвърто корабни места с контракт за период 10 години. Останалите две компании са сключили с " Пристанище Варна " контракти със същата дълготрайност за наем на близо 14 дка. Документи, оповестени отново в уеб страницата на Народното събрание в границите на парламентарния надзор, демонстрират, че

всички терени са отдадени на изненадващо ниски цени, достигащи в някои случаи до 1,89 лева на кв.м без Данък добавена стойност.

Дружеството " Дивиде " е учредено през 2019 година със 100 лева капитал от Никола Атанасов, Никола Ангелов и Огнян Рангелов. Другите две компании - " Профектус систем " и " Профектус трейд ", са регистрирани на еднакъв адрес в софийското с. Желява и имат едни и същи притежатели - Димитър Петров и Здравко Ахлквист. През обща благосъстоятелност в друга компания - наемател на площи във варненското пристанище, двамата са съдружници с Борислав Лазаров и Невен Райков. Името на тяхното сдружение " Порт Варна " влезе в медиите със договорката за близа 6 дка в Морската градина на Варна. Те се оказаха продадени от някогашния регионален шеф Стоян Пасев в разгара на летните митинги против държавното управление на ГЕРБ през лятото на м.г. Цената на продажбата е малко над 708 хиляди лева, което прави под 120 лева на кв.м в извънредно атрактивен парков регион, където покупко-продажби на процедура не се правят.

Във връзка с информацията, оповестена от служебния министър на превоза Георги Тодоров, " Дневник " изпрати въпроси до мениджмънта на " Пристанище Варна " и Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура ". До публикуването на този текст отговори не бяха получени. Дружеството " Дивиде " не е показало телефон или адрес на е-поща при регистрацията си.

Автор: Спасс Спасов

Източник: 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР