С разпространението на по-заразния и опасен делта вариант на коронавируса,

...
Коментари Харесай

Три истории на български компании, които стимулират служителите си да се ваксинират

С разпространяването на по-заразния и рисков " делта " вид на ковид, държавни управления и бизнеси в развития свят втвърдяват от ден на ден ограниченията към неимунизираните. В началото бяха тласъците за имунизиране под формата на пари, бонуси за извършване на покупки и безвъзмездни услуги, по-късно пристигнаха рестриктивните мерки за пътешестване и за достъп на неимунизираните до събития и заведения и други, а в последните седмици работодатели - изключително в Съединени американски щати, слагат ултимативни условия на чиновниците си - ваксина или ежеседмично тестване и маска от самото начало.

Тези дейности може и да наподобяват прекомерни и да провокират яд и митинги, само че за момента действително няма други потребни ходове в борбата с епидемията - алтернативата са претъпкани лечебни заведения, нови жертви и следващи локдауни. А и ограниченията в действителност работят - на всички места, където са въведени, процентът на нововаксинираните бързо пораства.

В навечерието на нова, евентуално още по-силна вълна, България е последна в Европейски Съюз по дял на имунизираните - едвам към 15%, само че остава измежду страните, които досега не вършат никакви стъпки в тази посока. Недоверието на доста от българите по отношение на имунизациите се оказва проблематично огромно, а институциите не поставят задоволително старания, с цел да трансформират това. Има обаче компании, които са подходили проакативно и са подхванали дейности да подтикват чиновниците си да се имунизират - с друг триумф.
В " Албена ": 500 лева
бонус за ваксина и 60% ваксинирани
Туризмът е измежду най-уязвимите от епидемията стопански браншове и в него имунизациите имат изключително огромен смисъл - и за предпазването на чиновниците, и за привличането на гости от западните пазари. Въпреки това секторът не може да се похвали с изключително огромен триумф при имунизациите на работещите в него, въпреки той да бе изведен като приоритет даже на държавно равнище.

Компплексът " Албена " на Северното Черноморие е измежду дребното изключения. През май управлението му предложи 500 лева за всеки ваксиниран чиновник на комплекса. " Идеята се роди след дълго разискване по какъв начин да подтикваме личния състав, с цел да може да посрещне здрав идващия сезон. Още след слагането на първата ваксина дадохме по 500 лв. на всеки имунизиран. Кампанията завърши на 15 юли. Ваксинираха се към 60% от работещите. Честно казано, малко сме разочаровани от слабия интерес, чакахме най-малко 70% от чиновниците да се имунизират ", описа Маргита Тодорова, шеф " Експлоатация, Маркетинг и продажби " в " Албена " АД.

Все отново 60% обаче са доста по-висок дял от общото равнище на имунизации в страната, тъй че сходен ход по-скоро може да се счита за сполучлив. По думите на Тодорова, посетителите в курорта несъмнено правят оценка това, че почиват в безвредна среда. А за самия бизнес изгодите също са явни. " Ако някой от работещите в комплекса се разболее, ще би трябвало да отсъства минимум 14 дни, а контактните с него лица - 10 дни. Това значи да се търсят техни заместници, което е прекомерно мъчно заради дефицита на работна мощ. Така че загубата от това, че някой може да се болести и да отсътства, се мери освен с пари, само че и с спомагателни старания за намиране на хора ", споделя Тодорова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР