С разпит на свидетели започна по същество делото срещу бившия

...
С разпит на свидетели започна по същество делото срещу бившия
Коментари Харесай

Свидетели защитиха бившия външен министър Даниел Митов и заместника му

С разпит на очевидци стартира всъщност делото против някогашния външен министър Даниел Митов и неговия заместител Христо Ангеличин в профилирания съд през днешния ден. Двамата са упрекнати, че са ощетили външното ведомство след непозволено платени пари на компания за образуване на служебни пътувания - за обезпечаване на самолетни билети, хотели и застраховки.

Преди обедната отмора пред съда показания дадоха чиновници на Министерството на външните работи като всички те опазиха решението за разходването на средствата.

Петима от очевидците описаха, че ведомството е било оповестило социална поръчка за избиране на компания, която да обезпечава пътуванията на чиновниците и министъра. Тя обаче е била късно оповестена и заради обжалвания на процедурата, министерството е било сложено в обстановка, при която няма да може да извършва огромна част от активността си, обвързвана със срещи с представители на непознати страни и надлежно пътувания.

От друга страна законът не разрешава да се подписа договорка посредством непосредствено договаряне - без търг. По тази причина външното ведомство, когато беше ръководено от Митов е решило да подписа съглашение със земеделското министерство. На база, на което е употребило самолетните билети на това ведомство, което е имало подписан контракт с компания след осъществяване на социална поръчка.

Ладинка Михайлова, управлявала финансовата дирекция във външно, изясни, че министърът не може да съгласува съглашение, контракт или каквото и да е, преди този момент да е направено от всички по административната верига във ведомството. Тя описа пред съда, че когато е преглеждала съглашението, към него е имало мнение от организацията по търгове, съгласно което нямало нарушаване на Закона за публичните поръчки.

Началникът на кабинета на Митов - Владимир Миланов, съобщи пред съда, че външно министерство е имало сходни двустранни съглашения и с други ведомства. По думите му в случай че ръководената от Митов институция не беше сключила съглашението, това е щяло да се отрази извънредно отрицателно и сериозно на активността ѝ. От дирекция " Управление на собствеността " уверили Миланов, че няма проблем да се употребява търг на друго министерство, изясни още очевидецът. Той съобщи, че не му е известно публично мнение на организацията по публични поръчки по случая.

Следващият очевидец - Анатоли Великов изясни, че е работил и в други министерства, където също е била позната практиката на споразуменията. Той изясни, че не са имали избор с кое ведомство да сключат съглашение за самолетните билети, защото са прегледали лист от организацията за публични поръчки, откъдето разбрали, че някои ведомства към този момент имат подписани такива съглашение, а договорите на други не могат да покрият потребността от чести пътувания на външно - като районното и екоминистерството, които били дребен ползвател на тази услуга.

Това беше единствената и краткотрайна опция, акцентира на няколко пъти очевидецът.

Главният секретар на външно министерство в интервала 2014-2015 година Стоян Тодоров изясни, че концепцията със съглашението била обсъждана дълго с сътрудниците му. " Съществува такава процедура, не е непозволена ", съобщи той пред съда.

Обясни, че законът не разрешавал сключването на договорка на директно договаряне, а ведомството е имало рецензии към активността на предходния реализатор, чийто контракт с министерството е бил изминал, тъй като не е извършил едно от изискванията по договорката.

Накрая съобщи, че тази процедура, която я има в доста министерства имало колкото " за ", толкоз и " срещу ", тъй като не е тъкмо по закон. " Това че сме през днешния ден в съда е доказателство ", сподели Тодоров.

След обедна отмора съдът продължи с разпит на още трима очевидци.

Обвинението против Даниел Митов за закононарушение по работа и Христо Ангеличин за занемареност беше импортирано в съда в края на предходната година. Митов стана част от втория кабинет на Бойко Борисов като част от така наречен " гражданска квота ". Получи обвиняване през май 2017 година На разпоредителното съвещание в процеса се разбра, че Министерството на финансите няма искания по това делото. Повече вижте тук.

Според прокуратурата Митов като министър на външните работи не е извършил служебните си отговорности за да набави полза за комерсиално сдружение и от това настъпили обилни нездравословни последствия в размер на 494 458,03 лева за Министерство на външните работи (МВнР). В нарушаване на Закона за обществените финанси и Закона за публичните поръчки, сключвайки съглашения към контракт с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил Министерство на външните работи да преведе посредством Министерство на земеделието и храните на комерсиалното сдружение инкриминираната сума и не планувал надзор по осъществяването на ценовото предложение по по този начин подписаните съглашения.

Прокуратурата твърди, че вместо да се съблюдава законът, защото са налице учредения за осъществяване на процедура за възлагане на социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки, външно министерство е сключило две съглашения (от 15.01.2016 година и от 22.04.2016 г.) със земеделското министерство, по силата на които са употребили услугите на комерсиално сдружение посредством министерството. С това комерсиално сдружение Министерство на земеделието и храните е в договорни връзки след извършена социална поръчка за обезпечаване на въздушен превоз, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за чиновниците на Министерството на земеделието и храните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР