С разпит на свидетели на обвинението започна делото срещу председателя

...
С разпит на свидетели на обвинението започна делото срещу председателя
Коментари Харесай

Ламбе - подпалвачът на българския клуб в Битоля, свидетелства срещу неговия председател

С разпит на очевидци на обвиняването стартира делото против ръководителя на към този момент заличеното съдружие Културен център " Иван Михайлов " - Битоля Люпчо Георгиевски " за  разпространяване на расистки и ксенофобски материали по електронен път ".

Сред очевидците на прокуратурата беше и наказаният за палежа на  вратата на Културния център " Иван Михайлов " в Битоля Ламбе Алабаковски, само че той ще бъде разпитан на идващото съвещание.

Обвиненията по това дело са две - за език на ненавист и за разпространяване на ксенофобия и расизъм посредством постове във Facebook страницата на сдружението, разясни юристът на Георгиевски Насер Рауфи, който дефинира препоръчаните очевидци като абсурд.

" Това са очевидци, които са директни участници в митингите против клуба " Иван Михайлов " в Битоля и даже наказаният за палежа на клуба Ламбе Алабаковски. Става ясно, че тези очевидци са субективни ", уточни след съвещанието Рауфи.

Единият от очевидците - ръководителят на Съюза на борците от националноосвободителната и антифашистката война на Македония 1941-1945 г.- Битоля приказва за определенията " кръволок " за Иван Михайлов, написани в документите от АСНОМ 1942 година Той призна,  че не е чел персонално изявленията във Фейсбук профила на сдружението, само че когато му споделили за тях, " изпитал яд ". Другият очевидец - служител на реда, написал книга, в която изследвал еврейското завещание в Битоля, отговори на въпроси в коя част на града са живели евреите в Битоля, в частност дали е имало еврейски къщи на улицата, на която се обитава към този момент закритият клуб " Иван Михайлов ".

" От разпита на тези двама очевидци не произтече, че Люпчо Георгиевски е причинител на това, в което го упрекват. Това бяха пояснения на лаици, които нямат компетенцията на историци или научни служащи и прокуратурата нямаше пояснение за какво тези двама очевидци са извикани ", сподели Рауфи.

В началото на съвещанието юристът изиска да му бъдат предоставени доказателствата по обвиняването против Люпчо Георгиевски, защото това не е направено до този миг, написа Българска телеграфна агенция.

По думите му това, с което се е срещнал авансово, са цитати на Иван Михайлов, изложени в пространствата на Културния център, " което е разумно, доколкото сдружението носи неговото име и към този миг е било публично записано ". Що се отнася до изявленията на Фейсбук страницата на сдружението, съгласно Рауфи става дума за мнения от разнообразни хора, които като админ Георгиевски не би могъл да попречи да бъдат писани.

" Очевидно става дума за неясно и неиздържано обвиняване. Има една остаряла сентенция, че в случай че политиката влезе в съда през вратата, истината би трябвало да  излезе през прозореца ", сподели юрист Рауфи.

По време на съвещанието съдията забрани в залата да има мобилни телефони, да се снима или да се води запис. След разпита на втория очевидец съвещанието беше прекъснато, а идващото съвещание е планувано за 9 октомври.

След съвещанието Георгиевски съобщи, че не е обезпокоен. По думите му задачата на делото е: " да бъдат върнати тези мрачни времена от 1949 година, когато свободното изложение се наказваше със закон ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР