С разпит на свидетели и вещи лица в Пловдивския окръжен

...
С разпит на свидетели и вещи лица в Пловдивския окръжен
Коментари Харесай

Бившият шеф на онкологията в Пловдив се изправи пред съда

С разпит на очевидци и движимости лица в Пловдивския областен съд стартира делото против някогашния шеф на Комплексния онкологичен център в града доктор Красимир Вальов. Обвинението против него е за занемареност в изключително огромни размери, като при закупуването на компютърен томограф центърът е бил ощетен с над 405 000 лв..

Според прокуратурата преди оповестяването на публичната поръчка за апаратурата, за която е заложена планирана цена от 950 00 лв., Вальов не е провел пазарни съвещания и не е потърсил препоръки от самостоятелни специалисти. Подписан е контракт с единствената кандидатствала компания, която обаче закупила томографа за съвсем половината от оповестената сума.

Прокурор Росен Каменов акцентира, че едвам откакто казусът е провокирал публичното внимание, са били направени спомагателни анекси към контракта, а задачата е била да се оправдаят изхарчените пари.

"Необходимост има доста и това не се оспорва от обвиняването за пазаруването на подобен томограф за лекуването на болните хора. Въпросът е, че е закупен на цена, двойно по-скъпа, в сравнение с е пазарната ".

Преди да разполага с томографа, онкологичният център е имал контракт с друго здравно заведение за прилагане на тази услуга и за задачата са плащани сред 50 000 и 70 000 лв. на месец. Главният счетоводител на центъра Костадин Тодоров свидетелства, че поради незадоволителни средства за покупката на томографа, Община Пловдив е отпуснала заем от половин милион лв. като той е бил погасен за по-малко от две години, съобщи БНР.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР