С разпит на свидетели и изслушване на експерти и вещи

...
С разпит на свидетели и изслушване на експерти и вещи
Коментари Харесай

Свидетели спъна делото срещу д--р Димитров, застрелял Плъха

С разпит на очевидци и чуване на специалисти и движимости лица в Пловдивския Окръжен съд стартира обновения развой против доктор Иван Димитров. Той още веднъж е обвиняем за убийството на крадеца Жоро Джевизов, който простреля в парцела си на 2 март 2018 година
Още по тематиката
Днес в зала бе разпитан младши шпионин към бранш " Криминална полиция " на Второ районно ръководство, признати бяха и резултатите от няколко експертизи, измежду които съдебно-психиатрична, техническа, спомагателна сложна съдебно-медицинска и балистична и други.

Дотук се стигна, откакто предходната година пловдивският Апелативен съд върна делото изначало, поради открити голям брой процесуални нарушавания. На първа инстанция лекарят бе оневинен по обвиняването за ликвидиране, което бе признато от съда за неизбежна, въпреки и превишаваща нормите самозащита.

Версията на отбраната е, че когато късно през нощта Жоро Джевизов влезнал да краде в парцела на лекаря, той усетил звук, взел оръжието и слязъл в гаража. Там крадецът го замерил с нож, отвертка и подръчни стоманени предмети. Тогава докторът стрелял в самоотбрана, а Джевизов, прочут още с прякора Плъха, побягнал. Сутринта той е открит мъртъв върху капака на кола, паркирана покрай къщата на доктора.

Отъствие на очевидци спъва делото

Отсъствието на двама очевидци през днешния ден отново спъна делото против Д-р Иван Димитров. Единият от тях - Надежда Стоева, с която Плъха живял на фамилни начала, е потопен вдън земя. Съдията подреди да бъде изискана информация дали е подхванала задгранични пътувания, информация от пандиза дали е арестувана някъде в страната, както и информация за непрекъснат и сегашен адрес, като при съществуване на нов да бъде постоянно призована, оповестява.

Другият очевидец е полицейски чиновник.

Очаква се двамата да се явят на идващото съвещание по делото, което ще бъде на 26 юли от 10 часа в Окръжния съд.

Уточняването на датата се трансформира съвсем в задача невъзможна, защото е отпускарски сезон. Бяха препоръчани дати през юни, юли и август, като при всяка от тях представителят на държавното обвиняване или отбраната посочваха, че имат задължения или отпуск. В последна сметка се избра датата 26 юли, като прокурорът ще прекъсне отпуската си, с цел да участва.

Разпитаха младши шпионин

По време на днешното съвещание бе разпитан Георги Методиев, който към датата на убийството е бил младши шпионин към бранш " Криминална полиция " на Второ районно. С сътрудника си Иван Барутчиев били изпратени на мястото на 2 март сутринта. Те отишли до дома на медика на ул. " Лука Касъров ".

На първия етаж ги посрещнала умрялата пред няколко месеца вуйна на Димитров - Цветанка Тодорова. Униформените я разпитали дали е видяла или чула нещо във съдбовната нощ. Тя дала отговор, че чула гласове и предположила, че хора се карат. Не излязла на терасата да види какво става, защото се грижила за болния си мъж. Насочила ги към самия доктор Димитров, който живее на втория етаж.

Почукали и на неговата врата и той ги поналил в една от стаите на жилището си. Видяли, че доктор Димитров имал порезна рана на десния гален. Помолили го да опише какво се е случило. Медикът показал, че в нощта на 2 март станал и видял през прозореца, че лампата в гаража му свети. Малко по-късно през нощта още веднъж погледнал през въпросния прозорец и видял, че вратите са отворени. Първата му мисъл била, че станал жертва на кражба. Взел железна брадвичка, светил си с телефона и слязъл да ревизира. Тогава внезапно му се нахвърлил мъж от ромски генезис, последвала битка. Димитров показал, че внезапно чул изстрели от трето лице, което било наоколо. Джевизов избягал, а Димитров се прибрал.

Полицаите иззели записи от магазин за хранителни добавки наоколо. Изискали те да са в интервала от 22 часа на 1 март до 7 часа сутринта на идващия ден. Камерите се задействали единствено при придвижване, тъй че записите били разппокъсани. На единия се виждало по какъв начин доктор Димитров минава от там, облечен с яке и чехли, като държи в ръцете си предмет, наподобяващ револвер. След това от записите излиза наяве, че след случая медикът се среща с мъж с черни облекла, който се оказава неговия другар Николай Капсъзов след случая.

Плъха бил под влияние на морфин

Бяха признати резултатите от няколко експертизи, измежду които съдебно-психиатрична, техническа, спомагателна сложна съдебно-медицинска и балистична и други. От тях се удостоверява, че Жоро Плъха е бил под въздействието на морфин. Експертите бяха безапелационни, че убитият не е усетил болежка, за което е съдействал и самия опиат.

" Смъртта на Джевизов не е била мъчителна. Бил е в обстановка на преследване, пукотевица, в условия на повишаване на адреналина, който работи обезболяващо. Смъртта е настъпила от остра кръвозагуба за относително малко време ", настояват специалистите.

На следващото съвещание по делото участваха също родителите на Жоро Джевизов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР